İŞ DÜNYASINDA AŞI ZORUNLULUĞU- Mustafa DEĞİRMENCİ- Yeni Meram Gazetesi
Değerli okurlar, malumunuz olduğu üzere, aşılama çalışmaları ülkemizde son dönemde oldukça hız kazanmış durumda. Yerli aşımızın da hemen hemen hazır olduğunu düşünürsek yaz sonuna kadar virüsle mücadelede iyi bir netice alacağız gibi görünüyor. Vatandaşlarımızın çoğu aşı için olumlu yaklaşsa da hala azımsanmayacak derecede aksini düşünenler de var. Tabi hal böyle olunca iş dünyasında da farklı uygulamalara rastlayabiliyoruz. Bazı firmalar çalışanlarına aşı zorunluluğu getiriyor, tabi bunun kanunda karşılığı nedir böyle bir hakka sahipler mi bugünkü yazımızda bu konuyu ele alacağız.
Cevabı net olmak ile beraber tekrar bilgi vermenin faydası olabilir. Bilindiği üzere aşı uygulaması kanunen zorunlu tutulmamıştır. Bu nedenle, aşı olmak istemeyen personelin işten çıkartılması haklı nedenle fesih şartlarını taşımadığı için mümkün olamayacaktır. Geçerli nedenle fesih imkanı doğup doğmayacağı ise yargı kararları ile netleşecektir. Peki aşı olmak istemeyen personele hangi yöntemler uygulanabilir?
Aşı olan ve olmayan personeli ayrı alanlarda çalıştırmak veya bu kişilere sosyal mesafe ve maske zorunluluğunu aşı olanlara göre farklı uygulamak dünyada gördüğümüz bazı uygulamalar.
Çalışma ortamına gelmeleri yerine uzaktan çalışma imkanı var ise bu şekilde çalışmalarını sağlamak veya bir süre ücretli izne çıkarmak veya 30 Haziran 2021 tarihine kadar ücretsiz izne göndermek de ülkemizde gördüğümüz bazı uygulamalar.
İş yeri dışında veya evden çalışma
İş yerinde, diğer çalışanlardan uzakta, izole bir şekilde çalışma
Normal çalışma saatleri dışında çalışma
Diğer çalışanlarla sınırlı temas halinde olanlara daha koruyucu maske takma zorunluluğunun getirileceğini de bazı kurumsal firmaların insan kaynakları firmalarının hukuk danışmanları ile görüşmelerinde dikkate alınan ve değerlendirilen konular.
Ayrıca sözleşme şartlarına uygun olmak şartı ile çalışanı aşılanmasını gerektirmeyen bir pozisyona makul bir şekilde yerleştirmek yani başka bir pozisyonda çalıştırmak da bir seçenek olarak görüşmelerde ortaya çıkıyor.
Örnek olarak ön bankoda duran veya müşteri ziyaretine çok fazla gitmesi gereken çalışanların aşı olmamaları durumunda tekrar diğer çalışanlar ile aynı ortama girmemeleri için pozisyonlarında değişiklik yapılabileceği öngörülmektedir.
Bu noktada İngiltere bu anlamda evde bakım hizmeti veren kişilerin veya huzur evlerinde çalışanların aşı olmasını zorunlu tutulmasına ilişkin düzenleme hazırlığında.
Sonuç olarak şirket ortağı veya sorumlusu olarak herhangi bir aksiyon almadan önce mutlaka iş hukuku alanında uzman avukatlardan hukuki mütalaa alınmasının da uygun olacağını ve aşı olmak istemeyen kişilerin kararlarına saygı duymak ile beraber aşı olmamalarının riskini aşı olan çalışanlara yansıtmalarına da izin verilmemesi gerektiğini düşünmekteyim.
Saygılarımla.