Son günlerin en önemli gündem maddelerinden biri olan inşaat sektöründeki gelişmeleri Akparkur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Gönen Yeni Meram’a değerlendirdi. Gönen, inşaat sektörünün 2025 yılında hareketleneceğini ifade ederek, “2025 yılından itibaren gayrimenkul sektörü konut kredilerinde yaşanan rahatlamasıyla canlanacağına inanıyorum” dedi.
Yılın sonuna yaklaştığımız bu günlerde inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri ve sektörün önümüzdeki yıldan beklentilerini Yeni Meram Gazetesi olarak AK parkur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Gönen ile değerlendirdik. Gönen inşaat sektöründe yirmi iki yıldır çalıştığını ifade ederek, “2002 yılında Konya’nın büyük firmasında Konya’nın büyük firmasında satış biriminde göreve başladım. Ardından iş yerindeki arkadaşımla kendi iş yerimi açmaya karar verdim kendi projelerimi hayata geçirmeye karar verdim.” dedi. Gönen vatandaşın ev satın alırken bir konuttan beklentilerini iyi gözlemleyerek bu beklentileri projelerinde hayata geçirdiğini ifade ederek, “ ürettiğimiz projelerde satış birinde olmamdan dolayı vatandaşımızın beklentilerini isteklerini bildiğimizden dolayı yaptığımız projelerde vatandaşlarımızın isteklerini hayata geçirmeyi amaçladık. Projelerimizde insanların hayatlarına nasıl kolaylaştırabiliriz. İnsanların yaşamlarını nasıl güzelleştirebiliriz. Anlayışını önceledik.“ şeklinde konuştu.
“2018 YILINDAN BERİ PROJELERDE ÖZEN ARTTI”
Akparkur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Gönen son dönemde inşaat sektöründe yaşanan rekabete dikkat çekerek, “Sektörümüzdeki rekabet arttı. Tüm inşaat firmaları en iyisini en güzelini yapmaya çalışıyor. Piyasalarda ise gayrimenkul sektörüne bakıldığında 2018 yılından beri bir düşüş şu gözlemliyoruz. Müşteri sayısında yaşanan azalma sektördeki küçülen pasta ile şirketler aynı payını koruma ve arttırma çabasında” dedi. Firmaların sektördeki pastadan paylarını artırmak için projelerinde farklılıklarla öne çıkmayı planladıklarını dile getiren Gönen, “İnşaat firmaları sektördeki pastadan aynı payını korumaya çalışıyor ve bu pastadan aldığı payı her geçen gün arttırmaya çalışıyor bu noktada inşaat firmaları yaptıkları projelerde kendi projelerini diğer firmaların projelerinden öne çıkaracak farklılıkları projemizi nasıl katarız. Müşteriyi projemize nasıl çekeriz. Arayış içindeler.” diyerek tespitini ortaya koydu. Müteahhitlerin son dönemlerde projelerine daha çok özen gösterdiğine dikkat çeken Gönen, “İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan daralma, müteahhit firmaların projelerine daha özen göstermesini sağlayarak, kaliteyi ve niteliği artırdı. Akparkur Yapı olarak bizim projelerimizin tamamı konut projesinden oluşuyor. İnşaat sektörünün diğer dallarında çok proje üretmiyoruz. Genelde projelerimizi konut üzerinden milletimizle buluşuyoruz .”şeklinde konuştu. Konya’nın en kaliteli işlerine imza attıklarını ifade eden Gönen son projeleri ile ilgili detayları gazetemiz ile paylaşarak, “Son projemiz olan Konya’nın en işlek caddelerinden Başkent Hastanesi’nin yanında yer alan Durupark Projesi. Biz bu projemize Akparkur Yapı’nın uzmanlık projesi diyoruz” şeklinde konuştu. Gönen, projelerde müşteri memnuniyetinin en planda tutulduğuna dikkat çekerek, “şimdiye kadar çok değerli projeler ürettik. Projelerden konut sahiplerini memnun etme amacını taşıdık. Kendimde projede yer alan bir dairede ikamet etmekteyim. Bu anlamda bir müteahhit olarak yaptığım yapıda oturarak yaptığım işe sonuna kadar güvendiğimi belirtmek istiyorum hem malzeme hem işçilik olarak yaptığımız için her zaman arkasındayız. Projeden daire alan insanlarla arsa sahiplerimizle komşuluk ediyoruz” dedi.
“HAYALLERİNİZ İÇİN VARIZ SLOGANI İLE YOLA ÇIKTIK”
Dire satışlarında proje üzerinden satışlarında yapıldığına dikkat çeken Gönen, “Biz insanlara proje üzerinden daire satıyoruz. Projelerimizi insanlara sunarken hayal ettiriyoruz. Burada Akparkur Yapı olarak bir sloganımız var ‘Hayalleriniz için varız’ sloganıyla insanlara hayal ettirdiğimizden daha iyisini verip hayır dualarını alabilirsek işlerimizin çokta yolunda gideceğini düşünüyoruz.” dedi. Gönen, projedeki detaylardan bahsederek, “Durupark projemiz lokasyon olarak Başkent Hastanesi’nin yanında Beyşehir caddesine 200 metre mesafede. 160 adet konuttan oluşan içerisinde bahçe katı ve dairelerden oluşan kendi içinde müstakil bahçesi olan 2+1, 3+1 ve 4 + 1 daire seçeneklerini sunduğumuz 160 adet dairenin bulunduğu 24 saat güvenlik hizmetinin verildiği içerisinde sosyal tesislerini barındıran kapalı yüzme havuzu, sauna, fitness gibi spor yapma imkânı sunan boş vakitlerini değerlendirebileceğimiz kafeteryası ile çocuklarınızın ve ailenizin güvenli bir şekilde dinlenebileceği bir alan oluşturmak istedik. Durupark projemizin peyzajında bir farklılık yaratarak suni dere yatağı oluşturduk daireler bahçe müşterilerimize villa konforu ile site güvenliğini bir araya getirecek bir sistem oluşturacak şekilde bahçe katlarımızı oluşturduk. Giriş katlarımız kat yüksekliğini normalin üstünde tutarak 3,5 metreye kadar yükselttik. Bunun yanı sıra müstakil bir bahçe vererek yaşam alanları diğer dairelere göre daha da geniş bir ortamda dere yatağının kenarında müstakil ev konforunu yaşamalarını sağladık. 4 + 1 dairelerimiz de ise projemizi diğer projelerden ayrıştırarak ek bir banyo ekledik. Bu ek banyo eklememizin amacı eve gelen misafirlerin rahat bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayacağı kendi odasında otel konforunu yaşayacağı bir alan oluşturmak. Bu üçüncü ek banyoyu oluşturmamız kültürümüzün bir yansıması olarak görülebilir” dedi.
“KONUT KREDİLERİNDE RAHATLAMA YAŞANACAK”
Pandeminin her sektörü etkilediği gibi İnşaat sektörünü de etkilediğine dikkat çeken Gönen, “İnşaat sektörü pandemiden sonraki süreçte özellikle 2021 yılının sonunda bir daralma eğilimine girdi. 2020 yılından 2021 yılına kadar stabil devam eden inşaat maliyetleri 2021 yılının sonunda artışı eğilimine girerek yüksek fiyat artışlarına beraberinde getirdi. Bunun yanı sıra maaşlarda ve gelirde buna paralel bir artışın yaşanmaması insanların konuta erişmesini engelledi.” dedi. Gönen, konut kredileri noktasında ise , “Konut kredisi anlamında faiz oranlarının yükselmesi konut kredisinin kapanmasına yol açarak tüketicinin konuta erişmesinde sıkıntıların oluşmasına yol açtı. Şu an ise inşaat piyasasında maliyetler artış maksimum seviyeye ulaştı. 2021 yılında ki işçilik maliyetleri günümüzde on kat arttı. Malzeme fiyatları cephesinde ise fiyatlar kat artış gösterdi. Bunun yanı sıra ülkemizde meydana gelen deprem felaketi ile konut açığının ortaya çıkmasıyla konut projelerinin bölgeye kayması diğer bölgelerde sektörde açık oluşturarak fiyatların yükselmesini sağladık. Önümüzdeki yıla baktığımızda ise öngörü olarak 2025 yılında inşaat maliyetlerinde çok büyük artış öngörüyorum. Piyasa daraldı. Satışlarımız düştü. Malzeme fiyatlarının zamlanması ile maliyetlerin bu seviyede devam edeceğini öngörüyorum. 2025 yılından itibaren gayrimenkul sektörü konut kredilerinde rahatlamasıyla canlanacağına inanıyorum” şeklinde öngörüsünü paylaştı. Gönen, inşaat sektörü ile ilgili olarak ise gelecek yıl öngörülerini, “Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan büyümenin kaynağında deprem bölgesine inşa edilen konut sayısı etkili oluyor. 2025 yılında da bu hareketliliği göreceğimizi düşünüyorum. İnşaat sektörü birçok sektörün lokomotifi konumunda inşaat sektöründe birçok kalem var. Ülkemize yaşanan göçler ile son iki yıldır konut olan talep artarken kira fiyatları da bundan nasibini aldı Konuta ihtiyacın artmasıyla birlikte fiyatlar arttı. Bu durumun önümüzdeki yıllarda bir dengeye geleceğini umuyorum. Deprem bölgesinde yaşanan konut talebi arzı karşılayamadığından fiyatlarda bir artış yaşandı. Normalde konut sektörü yaz aylarında talebinin çok alındığı bir sektör. Ama Konya’da da ekim kasım aylarına baktığımız zaman konu talebin fazla olduğunu görüyoruz. İleriki dönemde de talebin artarak devam edeceğini, devletin inşaat sektörün önünü açarak müteahhit firmalara destek vereceğini düşünüyorum.” dedi.