İNŞAAT, EMLAK, OTOMOTİV SEKTÖRÜ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Devletin yürüttüğü bir enflasyonla mücadele programı var. Devlet yetkililerinin açıklamalarına bakıldığında pek de kısa sürede sonuç alınacağı görünmüyor. Ufukta görülebilecek güneşin muhtemelen 2026 yıllarında olacağı belirtiliyor. Genelde iki iyilik bir arada olmuyor. Toplum tarafından 2,5 milyon insanı yakından ilgilendiren EYT'yi çözüyorsunuz ancak beraberinde bir külfet getiriyor. Bu sefer de eski emeklilerin serzenişleri gündem oluşturuyor.
Aynı rahatlama ve akabindeki darboğazlar 3600 ek göstergede, sözleşmelilere kadro ve diğer konularda ortaya çıkmakta. Şu anda gündemde olan da taşeron işçilerine kadro verilmesi. Belli bir kesimin haklı isteklerini karşılayacaksınız ancak bunun da bir külfeti olacak.
Öncelikle inşaat sektörüne bir göz attığımızda dalgalı bir seyir gözleniyor. Birkaç yıl önce kredilerin önün açtık. Niçin, inşaat sektörü canlansın. 3 bin farklı sektöre iş veren bir sektör. Sonra ne mi oldu? Memleket insanı, menfaatine gelen konularda çok maharetlidir. Arsalar dahil, daire ve villa fiyatları hemen iki katına yakın çıkıverdi.
Konya depremi ile birlikte müstakil evler ve villaların fiyatları tavan yaptı. Eskiden temizliği, bakımı, yakıtı, yalıtımı problemli diye dubleks ve tripleks villalar para etmezdi. Depremden sonra villaların fiyatı her hafta arttığı gibi bir taraftan da yok satmaya başladı. İnşaat sektörü çok katlı binalardan koparak villa sektörüne yöneldi. Şu anda yapıldıkça yapılıyor. Can alıcı bir soru soralım. Depremin etkisi geçtikten sonra insanımız villalara aynı rağbeti gösterecek mi? Beraber göreceğiz.
İnşaat girdilerindeki artışlar, enflasyonla mücadelede sıkıntılar oluşturuyor. Demir, çimento, hazır beton, fittings malzemeleri, seramik, cam, hulasa bütün inşaat malzemelerindeki artışlar müteahhitleri kara kara düşündürüyor. Görülen şu, dairelerdeki tercihler 4+1'den 3+1'e kaymış durumda. En çok tercih edilen de 2+1 daireler. Bunun ilerisi de 1+1 daireler. 1+1 dairelerde 1 çocuklu bir aileye yeter de artar. Zaten çocuk sayısı 1'e düşmüş durumda. AB'ye girdik mi, ne?
Sektördeki bu isteksizlik emlak sektörünü de olumsuz etkiledi. Faiz oranlarının sürekli artırılması, krediye ulaşım noktasında sıkı para politikalarının uygulanması emlak değerini aşağıya çekti. Tuhaf olan da şu. İnşaat az yapılmakta. Arz yok, talep çok, girdi fiyatları almış başını gidiyor. Ancak emlak fiyatlarında düşüş söz konusu. Villa fiyatları başta olmak üzere daire fiyatları da bir yıl öncesine göre çok aşağılarda seyrediyor. Yine anlaşılmadık bir şekilde kira fiyatlarında bir düşüş söz konusu değil. Geçenlerde bir dostumuz aradı. 6 bin TL olan kirasını ev sahibi iki katına, 12 bin TL'ye çıkarmış. Oturursan otur, oturmazsan sen bilirsin. Devlet yetkililerinin yüzde 25'lik kira artırımı uygulanmıyor mu? Hukuken bir yaptırımı var mı? Yüzde 68'lik bir enflasyon oranında yüzde 25'lik bir kira artışı ne derece uygulanabilir?
Otomotiv sektörüne ağlar mısın, güler misin? Bir arabanın ikinci eli sıfırından pahalı olur mu? Oldu mu, oldu. Karaborsa hayatımıza girmiş. Arabalar sırada. Arabası çıkan şanslı kardeşimize arabası geldiğinde galerici kardeşlerimiz başta olmak üzere arabasına göre 300- 600 bin TL fark ödeyerek satın alıyorlardı. Henüz yeni yeni bir rahatlama söz konusu.
Yurdum insanı AVM'lerin sitelerin altına, atıl durumdaki sanayi hangarlarına sıfır otomobil ve SUV'ları stoklamadılar mı? Şimdilerde devletin çıkardığı uygulamalar ile ne yapacaklarını şaşırdılar. Arabalar ellerinde kaldı ve satacak yer arıyorlar. Toplumun her kesiminde ilk dikkat edeceğimiz huzur, helal kazanç, ve dürüstlük olmalı.
Otomotiv sektöründe güzel ve piyasadaki fiyatları düşürecek uygulama da hacizli araçların ihale ile satılması. İlk etapta 700 bin ikinci el araç halka satılacak. Bundan sonra da bu durumdaki araçlar, kenarda çürüme yerine halka arz edilecek. İhaleler internet ortamında yapılacak. İki şey lazım. TC kimlik numarası ve ihale teminatı. Yurdum insanı, bunun da çözümünü bulur mu? Bilmem! Bilgisayarlar ve operatörleri hummalı bir çalışma ile bütün ihaleler belli kesimler tarafından alınır mı? Göreceğiz. TOKİ, daire satarken belli kısıtlamalar getiriyor. Bu araçların halka arzında da bir kişi birden fazla araç alamaz gibi yaptırımlar getirmelidir.
Sıkı para politikaları, enflasyonla mücadele, emeklilerin geçim problemleri, faizlerin sürekli artırılması, yaklaşan yerel seçimler vb.
Rabbim bu ulvi ülkeye kolaylıklar versin.