DİĞER KATEGORİLER

İlk 500 kuruluş içinde Konya gücünü artırdı, ancak yeterli değil

İlk 500 kuruluş içinde Konya gücünü artırdı, ancak yeterli değil-Abdullah LEBLEBİCİ-Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Konya 12 organize sanayi bölgesi, 100'den fazla sanayi sitesi ve muhtelif yerlerdeki üretim tesisleri ile ülkemizin sanayi üretiminde önemli bir yere sahip. Artık Konya… Türkiye'nin önemli sanayi merkezlerinden biri.  Bunun en önemli göstergesi geçtiğimiz günlerde açıklanan ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan firmalarımız. Geçtiğimiz yıl, sanayi devlerinin bulunduğu listede 7 firma yer alıkken, bu yıl firma sayısı 8'e yükseldi.  Konya Şeker, AYD Otomotiv, Eti Alüminyum, TÜMOSAN Motor, Panagro Tarım, Daxler Enerji, Enka Süt ve Ova Un firmalarımız İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer adı. Öncelikle listede yer alma başarısı gösteren tüm firmaları ve çalışanlarını tebrik ediyorum.

Lokomotif olan bu firmalarımız her geçen yıl üretim ve ihracattaki başarısını artıracağı, bunun yanında diğer firmalara da örnek olacağı için Konya çok daha güzel başarılara imza atacaktır. Her ne kadar yukarıda ilk 500’e giren firma isimlerini yazsam da, sıralamalarından da bahsetmek istiyorum. Listede; Konya Şeker 52. AYD Otomotiv 171. Eti Alüminyum 209. Tümosan Motor 240. Panagro Tarım Hayvancılık 305. Daxler Enerji 447. Enka Süt 459. Ova Un da 463. sırada yer aldı.  Kim ne derse desin Konya dinamik ve yenilikçi yapısı ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Güçlü sanayi altyapısı, küresel ticaret ağı, geniş tarım arazileri ve hızla gelişen hizmet sektörü, ekonomik yapısının sağlam temellere dayandığının göstergesidir. Şurası gerçek, sanayi alanında yapılan teknolojik yatırımları, yeni üretim tekniklerinin benimsenmesi ve AR-GE çalışmaları ile rekabet gücünü artırmaktadır.  Bu sebeple gelecek yıllarda en büyük 500 listesine girebilecek daha fazla sanayi kuruluşu çıkarma potansiyeline sahip olduğunu söylemek abartı olmaz.

Zaman zaman eleştirsem de Konya ülkemizin en düzenli şehirlerinden biridir. Bunda Efsane Başkan Tahir Akyürek ve adını efsaneler arasına yazdıracak Uğur İbrahim Altay’ın katkısı büyük. Sürekli olarak altyapı, yeni yollar, alt ve üst geçitler yapılıyor. Tarımın başkenti Konya olduğuna göre ovanın suya kavuşturulması da öncelikler arasında yer almalı.  Bu konuda özellikle siyasilerin daha fazla kafa yorması gerekiyor. Bir diğer güzel gelişme de Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına tekrar atanması. Sayın Bakanın Konya ya bakış açısını çok iyi biliyorum. Ayrıca Uğur Başkan ile diyaloglarına da şahidim.  Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Ne yalan söyleyeyim, Özhaseki, Bakan olunca eyvah demiştim. Zira Kayseri ve Konya arasında her konuda sürekli bir rekabet vardır.

Tamam, “İlk 500 kuruluş içinde Konya gücünü artırdı, ancak yeterli değil.”