HURMA- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte soframızın bereketi hurma ile ayrı bir önem kazanmaktadır.
Hurma içermiş olduğu bileşenler ile hem gıda hem şifa kaynağıdır.
Hurma meyve olarak çok faydalı bir gıdadır. Hurmada insanın hayatını devam ettirebilmesi için yağ, protein, karbonhidrat, vitamin, mineraller mevcuttur. İnsanoğlu hurma yiyerek hayatını devam ettirebilir.
Peygamber Efendimiz döneminde insanlar yiyecek bulamadıklarında Sadece hurma yerler, su içerlermiş fakat hasta olmazlarmış.
Sahabi Hz. Aişe validemize "Efendimiz zamanında evinizde ne yer ne içerdiniz" diye sormuş. Hz. Aişe validemiz de "Evimizde bazen iki üç ay geçerdi de ateş yanmazdı, 'Esvedan(iki siyah)' yani hurma yiyip su içerdik."
Peygamber Efendimiz (hurmanın doyuruculuk ve kifayetini anlatmak için Hz. Aişe'ye "Ya Aişe evinde hurma olmayanlar açtırlar" Günümüzde bu söz
hurma tüketmeyince tüm zorunlu gıdaları almış olmak zordur şeklinde düşünebiliriz. Hurmanın sütle tüketildiğinde daha etkili ve faydalı olduğu bilinmektedir.
Peygamber Efendimiz hurma ile süte "atyabân" derdi yani "iki en güzel şey" demektir.
Hem gıda olarak hem de tıbbi amaçla birçok millet tarafından kullanılan hurmanın, Kur'an-ı Kerim'de; "Böylece onun (yağmurun) sayesinde sizin yararınıza hurma bahçeleri ve üzüm bağları meydana getirdik. Bunlarda sizin için birçok meyveler vardır ve siz onlardan yersiniz." "Orada meyveler ve salkımlı hurma ağaçları vardır." "Biz yeryüzünde nice nice hurma bahçeleri, üzüm bağları yarattık ve oralarda birçok pınarlar fışkırttık" gibi birçok ayet-i kerime mevcuttur. Kur'an-ı Kerim ayetlerinde ve Hadis-i Şeriflerde çokça bahsi geçmiş, olmasından dolayı hurma ayrı bir önem kazanmaktadır.
Çağımızın yaygın hastalıklarından kanser, kalp ve damar hastalıkları, kolesterol, kısırlık, stres gibi rahatsızlıklarda hurmanın içerdiği bileşenler sayesinde önleyici ve tedavi edici etkilerinin olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir.
Hurmanın Faydalarından kısaca bahsedecek olursak;
Magnezyum, Beta karoten vb. antioksidan maddelerin fazla olması nedeniyle koruyucudur.
Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı, Kan damarlarını yumuşatır ve damar sertliğini önler. Kolestrolü dengeler. enerji deposudur. Kansızlığın ilacıdır, kan yapar, kanamaları durdurur.
Kemik erimesine karşı içeriğindeki vitamin ve mineraller özellikle de kalsiyum sayesinde çok faydalıdır. Aç karnına yenirse karındaki asalakları zayıflatır, İshal veya kusma nedeniyle çokça su ve mineral (tuz, potasyum, sodyum, glikoz) kaybedenlere iyi gelir. B1-B2 vitaminleri ile sinir hücrelerini besler, stres ve yorgunluğu giderir.
Hurma A vitamini ihtiva ettiğinden hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve göz sinirlerini kuvvetlendirici özelliği vardır.
Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört yada altı yudumda değil, üç kere üstüne dökmeyi tercih eder.
Bu nedenle hurmanın tek sayılarda yenmesi tavsiye edilmektedir. Her şeyin azı yarar çoğu zarardır. Bir Azeri atasözü der ki Az yiyerem hekimle işim olmaz Düz giderem hakimle işim olmaz .
Hayırlı ramazanlar dilerim.