Türk ve İslam Kültüründe önemli bir yer taşıyan tesbihin yapılış serüveninden Türk ve islam kültüründeki yerine kadar Konya’nın tarihi caddelerinde tespihin izini sürdük. Tespih ustalarından tesbihin yapılış serüvenini dinledik.
Tespih kullanımı Türk ve İslam Kültüründe önemli bir yer taşıyor. Yeni Meram olarak Konya’nın tarihi caddelerinde tespihin izini sürdük. Tespih ustalarından tespihin yapılış serüvenini dinledik.
Tespih gündelik hayatta sık kullanılan aksesuarlar arasındaki yerini almış durumda. Tespih Ustası Halis Akyol, tespihin yapılışındaki ustalığa dikkat çekerek, “Ben tespih ustası olarak pelesenk, demirhindi, abanoz, kuka, agatis, gold palmiye ve dalkersia ağaçlarından yapılıyor. Her bir tespih, titizlikle seçilmiş malzemelerden üretiliyor. Tespihlerin üretiminde hem estetik bir görünümü öncelerken hem de fonksiyonel özellikleriyle kullanışlı olmasına dikkat ediyorum” dedi. Tespihlerin serüvenini anlatan Akyol, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgi ve materyallerin serbest bir şekilde dünyanın dört bir yanında dolaşım imkanına sahip olduğunu aktararak, “Sosyal medyada bizi takip eden tespihe meraklı olan bir kitlemiz var. Sosyal medyada bizi takip ederek tespih siparişinde bulunan birçok farklı ülkeden müşterimiz var. Örneğin, Almanya, Azerbaycan, İsveç ve Katar gibi farklı ülkelerden talepler alıyoruz. Bu platformlar sayesinde ürünlerime olan ilgi hızla arttı,” dedi.
Akyol, “Özellikle Instagram ve Facebook gibi sosyal medya araçlarının satış ve tanıtım sürecinde büyük katkı sağladığını söylüyor. Kargoyla gönderim yaparak, müşterilerimin zahmetsiz bir şekilde tespihlerine ulaşmalarını sağlıyorum. Böylece, hem yerel hem de uluslararası müşterilerine ulaşmayı başarıyor ve dünya genelindeki tespih meraklılarıyla bağlantı kuruluyor.” dedi.
"Kültürümüzün bir parçası"
Tespihlerin, Türk- İslam Kültürünün bir parçası olduğunu vurgulayan Akyol, "7’den 70’e herkes bu güzel geleneğe ilgi gösteriyor" derken tespihlerin sadece birer aksesuar olmadığını, aynı zamanda ruhsal bir dinginlik aracı olduğunu belirtiyor. Akyol: "Geleneksel tespihlerin manevi bir değeri var; insanlar bu objelere sadece estetik bir bakış açısıyla değil, aynı zamanda ruhsal bir bağ ile yaklaşabiliyor," şeklinde ifade ediyor. Akyol, bu kültürel mirası yaşatmanın kendisi için büyük bir sorumluluk olduğunu da ekleyerek "Tespih yapımını genç nesillere aktarmak, bu sanatın sürdürülebilirliğini sağlamak için çok önemli," diyor. Akyol, tespihlerin üzerinde pırlanta, yakut, zümrüt, safir, altın ve gümüş gibi değerli taşların bulunduğunu da vurguluyor. "Bu özel taşlar ve işçilik, tespihlerin maddi değerini artırıyor," diyen Akyol, bu tasarımların aynı zamanda estetik birer sanat eseri olduğunu ifade ediyor. Müşterileri, sadece bir tespih almakla kalmıyor; aynı zamanda özel ve anlam dolu bir hediye de edinmiş oluyor. "Değerli taşlarla süslenmiş tespihler, her kullanıcısına ayrı bir anlam katıyor. Bu, kişisel bir dokunuş sunuyor.”diyen Halis Akyol, geleneksel sanatları modern bir yaklaşımla yaşatmaya ve geniş kitlelere ulaştırmaya devam ettiğini ifade ederken onun tespihleri, sadece birer aksesuar değil, aynı zamanda Türk kültürünün zenginliğini ve derinliğini yansıtan değerli parçalar olarak müşterilerden ilgi görüyor, dedi. Akyol, geleneksel sanatı gelecek nesillere taşımak için var gücüyle çalıştığının altını çizerek, "Amacım, tespih yapımını bir meslek olarak değil, bir sanat olarak görmek. Bu sanatın değerini artırmak ve geniş kitlelere ulaştırmak için mücadele ediyorum," diyor. Halis Akyol, tespih yapımını sadece bir iş olarak değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olarak gördüğünü dile getirerek, “Gelenekten beslenen, ancak modern dünyaya uyum sağlayan tasarımlarıyla, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda kendine sağlam bir yer edinmeyi amaçlıyorum. Her tespih, bir hikaye anlatıyor. Bu hikayeleri insanlara ulaştırmak, benim için en büyük mutluluk," ifadelerini kullanıyor