FİL VE EŞEK-Lütfi AYHAN-Yeni Meram Gazetesi
1789 yılında Fransa’da Burjuva (kentsoylular) sınıfının, yönetimi elinde bulunduran asillere, ruhban sınıfına ve krala karşı gerçekleştirdiği ihtilalden sonra özgürlük, eşitlik, adalet, kardeşlik, ulusal egemenlik, akılcılık, laiklik... Gibi ilkeler tüm dünyaya yayılmış, halk yönetimde söz sahibi olmaya başlamıştır. O güne kadar dünyanın önemli bir kesiminde devletleri/halkları gücünü ya dinden alan kişiler (Peygamberler, halifeler, papazlar…) veya gücünü “kandan” alan krallar, sultanlar, kağanlar, soylular yönetiyordu. Fransız ihtilali asırlardır süren, dünyanın çok büyük bir kesiminin kabul ettiği alıştığı bu sistemi geleneği bozarak yönetimin/iktidarın halk tarafından belirlenmesi sistemini getirmiştir. Bu yeni siyasi sistem partileri doğurmuştur. (Fransız ihtilali işçi, köylü gibi ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan halk tarafından değil, ‘kentsoylu’ denilen ve tüccarlardan, aydınlardan oluşan Burjuva Sınıfının, Asillere, Kral ve Ruhbanlara karşı gerçekleştirdiği bir devrimdir. Dünyada, Fransız İhtilalinden önce de halkın oyuna dayanan yönetim sistemleri (cumhuriyet) küçük bazı sitelerde uygulanmıştı. Lakin hiçbiri Fransız ihtilalinin ortaya çıkardığı etkiyi yapmamıştı.)
DÜNYADA KURULAN ÖNEMLİ PARTİLER
ABD 100 yıla yakındır dünyadaki en güçlü lider devlet. Liderliğini ve gücünü maalesef sömürü yapmak için kullanıyor. Şu anda dünyada onun liderliğinde devam eden sistem tam bir zulüm sistemi. Dünya beş devlete (hatta bazen bir devlete) mahkûm yaşıyor. Bu gerçeği en son Gazze Katliamında gördük görmeye de devam ediyoruz. Gerçi daha önce dünyayı idare eden (Müslüman imparatorluklar hariç) tüm imparatorluklar da aynısını yapmıştı. Pekiyi kendini dünyanın efendisi /jandarması gibi gören ABD nasıl bir siyasi sisteme sahip? O, Cumhuriyet/ Demokrasi rejiminin ‘başkanlık sistemi’ diye tesmiye edilen şekline sahip. (ABD’ deki mülkiyet, sosyal, hukuk… Sistem Osmanlınınkine benziyor) Tüm dünyayı, dolayısı ile bizi etkileyen bu emperyalist ülkede yapılan her seçim tüm ülkeleri ilgilendiriyor.
ABD İKİ PARTİYE MAHKÜM
Tarihle, siyasetle, sosyoloji ile ilgilenenler bilirler ki ABD’de iktidara hangi parti gelirse gelsin temel görüş değişmez.” Ha Hasan’a, ha sana”, “gelen gideni aratır” sözleri sanki ABD siyaseti için söylenmiş sözlerdir. Bu nedenle Zavallı ABD ve tüm dünya halkları bu girdaptan bir türlü çıkamıyor.
‘FİLCİLER’ Mİ KAZANACAK ‘EŞEKÇİLER’ Mİ?
ABD de iki büyük parti vardır.
1-Demokrat Parti (sembolü eşek)
2- Cumhuriyetçi Parti (sembolü fil)
Bu güne kadar ABD’de iktidara devamlı olarak bu ikisinden biri gelmiştir. Üçüncü alternatif yoktur. Dünyayı yönlendiren bir güce sahip ABD’de iktidarı ya ‘filcilerin’ ya da “eşekçilerin” oyları belirler. Bizim ülkemizde olsa pek garipsenecek bu amblemler ABD de yıllardır revaçta. Bu durum milletlerin kültür farklılıklarının ne kadar önemli olduğuna dair çarpıcı bir örnek.
İSLAM VE TÜRK DÜNYASINDA SİYASET
Kitabımız olan Kur’an’da, Rabbimiz, Müslümanlara ve insanlara siyasi bir rejim ( krallık, sultanlık, demokrasi, meşrutiyet, cumhuriyet…) emretmemiştir. Yönetimle ilgili olarak Kitapta ‘İşlerini birbirlerine danışarak yaparlar’ (Şuara 38) Ayeti dikkat çeker. Buna karşılık devletin/ yöneticinin adaletli olması ve haklıya hakkını eksiksiz vermesi emredilir. Bunun da ancak İslam Hukuku ile gerçekleşebileceği dile getirilir.
Türk ve İslam devletlerinde yönetim biçimi olarak daha çok bugünkü başkanlık sistemine daha yakın olan Hilafet, Saltanat, Kağanlık, Padişahlık yönetimleri görülür. (bunun istisnası peygamberimiz ve 4 halife dönemidir.) Dört halifenin başa geçme ölçüleri/şekilleri farklı birbirlerine benzemezler. Onlardan evladını veliaht tayin eden olmamıştır. (Hz Ali’den sonra oğlu Hz Hasan kısa bir süre halifelik yapmıştır. Emeviler, veliahtlık müessesini başlatan devlettir.) Bu arada şunu da göz ardı etmemek lazım, saltanat yönetimi her zaman kötü neticeler vermez. Mesela Abbasi ve Osmanlı devletleri çok güçlü devletlerdir. Bu iki devlet ve başka birkaç devlet babadan oğula geçen bir sistemle yönetilmelerine rağmen adaleti sağlamada, kendi halklarının ve dünyanın güvenlik ve huzurunu tesis etmede, onları refaha ulaştırmada başarılı, güçlü, uzun ömürlü devletlerdir.
Not 1: Türk Tarihinde 28 Mayıs 1918’de kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti, İslâm dünyasında kurulan ilk cumhuriyettir
Not 2- Türkiye’de iktidara gelen partilen logoları şöyle: CHP: 6 (altı) ok. DP: Dur anlamında el işareti. AP: Kırat. ANAP: Petek şeklinde Türki’ye haritası üzerinde arı. Ak Parti : Ampul
Not 3: Dünyayı etkileyen Sovyetlerin ve Komünist Çin partisini logoları orak çekiçtir.