FENOMENLERİMİZ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Ülke gündemini uzun süredir meşgul eden bir olay, tutuklama kararlarıyla sosyal medya fenomenleri olayı. Gün geçmiyor ki farklı fenomen gruplarıyla bir gözaltı arkasından da tutuklama kararları çıkmasın. “Fenomen” dilimizden değil, Fransızca bir kelime. Anlaşılmaz, çok farklı anlamları var. Bunları özetlersek, “Bir alan ile adından söz ettiren, belli bir konuda başarı elde eden kimselere fenomen” denir. Ayrıca herkes tarafından görülebilen ve tanınana kimselere de fenomen denirmiş. Kelime anlamı ise, olay ve görüngü olarak belirtiliyor.
Kişisel kanaatim ve yorumum ise, “fan”ları, destekçileri olan kimse demek. Peki bu desteklediğimiz ve fanlarının arkasından koştuğu fenomenlerimizin hünerlerine bir göz atalım.
Kara para aklama
Sahte fatura kesilmesi
Dolandırıcılık organizasyonları
Güzellik merkezleri aldatmacası
Silahlı saldırıya azmettirme
Bu ve benzeri onlarca suçtan dolayı gözaltına alındılar ve tutuklandılar. Bunların arkasından yeni tutuklamaların geleceği de aşikar.
Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK) raporuna göre, sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon para girişi olmuş. Bu para da aile şirketleri arasında transfer edilmiş. Daha sonra da çok sayıda gayrimenkul ve lüks araç alımı gerçekleştirilmiş. Öyle ki bir aile şirketinin sahiplerinin tutuklanması ile birlikte emniyetin otoparkı, lüks şirket araçları ile dolmuş.
Verilen farklı şirket ve ifadelerinde biri babası ve kardeşine 17 ve 8 milyon TL olmak üzere 25 milyon gönderiyor. Bir diğer tutuklu şahıs, “Bir sabah hesabıma baktığımda 12 milyon TL gördüm.” diyor. Sonra, “Rakamları karıştırdım, 2 milyondu galiba.” diyor. Çelişkili ifadeler. Alın teri olmadan, senin benim vergilerimden çalınan ve iç edilen yüksek meblağlar. Şimdi sıkı duralım. MASAK'ın yaptığı çalışmalar neticesinde 4 binden fazla banka hareketi ile sosyal medya fenomenlerine 1 milyar 200 milyon lira aktarıldığı belirlendi.
Ne kadar zengin ve birden köşe olma hayalinin gerçekleştiği bir ülkede yaşıyoruz. Şimdilerde fenomen olan kimseler, daha 3-5 yıl önce fotoğrafçılık yapıyordu. Ailelerin çocuklarına bakıcılık yapıyordu. Nasıl bir evrim, nasıl bir para kazanma yöntemi ki, şimdilerde lüks araçlar koleksiyonu içerisinde, saçlarında kağıt banknotlar, kahvelerinde bilmediğimiz “altın tozları” ile hava atıyorlar?
Pekala, güvenlik güçleri ne yapıyor? 20 Haziran 2023'te 37 ilde Tik Tok operasyonu yapılıyor. Ünsüz fenomenler gözaltına alınıyor. Hem de 120 şüpheli. İşin içerisinde çalıntı kredi kartları yöntemi ile devlet dolandırılıyor.
Ülkenin kalkınmasının anahtarı üretim, istihdam ve ihracattan geçiyor. Ülkesinin kalkındırmak adına sanayicilerimiz sigorta, vergi, peşin ödeme, kira, girdiler ve birçok problemle mücadele ederek sıkıntı yaşamakta. Ancak maalesef bu kardeşlerimizi kimse tanımıyor ve fenomen de olamıyorlar. Diğer taraftan her türlü yasadışı gömleği üzerinde taşıyan sözde “fenomen”lerimiz ise cirit atıyorlar. Hesaplarında milyonlar ile güzellik merkezlerinde yaşıyorlar.
Toplum olarak onları bu hale getiren, egolarını tavan yaptıran “fan”larının hiç mi suçu yok? Onların lüks yaşantılarına imrenen, kısa sürede onlar gibi ünlü olmayı isteyen takipçilerinin hiç mi sorumluluğu yok?
Farklı gelişmelerin, garipliklerin yaşandığı bir ülkede yaşamaktayız. Sabahleyin açtığı iş yerinde helalinden rızkını kazanmaya çalışan esnafımız, ticaret ehlimiz, çiftçimiz ve diğer kesimlere hiç mi saygımız yok? Devlet memurunun işi bellidir ve siyaset yapamaz. Pekala sosyal medyada adını, adresini, işini, memuriyetini verip de fanlarını yönlendiren, yönlendirdiği firmalardan faturasız reklam gideri alanlara ne demeli? Hesap soran yok, vergi yok, herkes devlet memurunun ağzına ve yönlendirmesine bakıyor.
Bazı şeylerde olduğu gibi sosyal medyayı da kullanmasını bilmiyoruz. Legal ve kanuni olanlar işimize gelmiyor. İllegal ve hukuksuzluk memleket insanını çekiyor. Devlet bazı usulsüzlüklerin ermesini bekler. Suç, erginleşen ve daldan düşme noktasına gelen meyve gibi, olunca devlet baba gider suçluları toplar ve gereğini yapar. Aslolan biz bu gerçekte fenomen olmayan sahte, dolandırıcı yüzlere itibar etmeyelim.
Devlet, ağrı Dağı'nda koyun otlatan çobanın aklından geçenleri bilir.”
Kimsenin şüphesi olmasın.