DİĞER KATEGORİLER

FARKLI KONULAR

FARKLI KONULAR- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Geçen gün hükümet Orta Vadeli Programı açıkladı. Programda enflasyonla mücadele baş çekmekle birlikte istihdam ve büyüme üzerinde durulmaktadır.

Bazıları “Benim servetim, şanım yedi sülaleme yeter….” diye övünür ama saman alevi gibi kısa sürede biter, tükenir; fakr u zaruret içinde kalır. Allah böyle olmaktan korusun.
İnsan çoluk çocuğa çok mal, mülk ve para bırakmak, miras bırakmak için mi yoksa kendisini ölümsüz yapacağını mı sandığından zenginlik peşinde koşuyor?
Toplumda aileler birlikte olmayı uzun süreli devam ettiremiyor. Kardeşler arasında mal çekişmeleri, ana ve babanın ölümünden sonra artıyor. Acaba bu durum gizi kalmış kıskançlık veya davranışların ortaya çıkması mıdır?
Mobil abone sayısı 90 milyonu geçmiştir, 2023 yılı ilk döneminde 40 milyar TL civarında bir net satış geliri pastanın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. GSM operatörlerine kim çözüm getirecek? CİMER etkili oluyor mu? Piyasada üç şirket var: Türk Telekom, Türkcell ve Vodafone. Tarifeler de birbirlerine yakın, dolayısıyla aralarında bir anlaşma olmasının önüne geçmek gerekiyor. Zira anti tröst yasaları bunu gerektiriyor. Aracı kişiler veya şirketler öyle pazarlık yapıyorlar ki, kapan kapanın elinde kalıyor. Muhtemelen üst düzey karar vericiler veya kontrol ediciler için tarifeler farklı… Ama yırtılan Deli Bekir’n yakası… Yasalar ve diğer mevzuat yeterli değilse görev meclise ve hükümete düşüyor. Uygulama ve denetim yetersiz ise devlet görevini yapmalıdır.
Hükümet enflasyon için tedbirleri uygulamaya koydu, ama kamuda savurganlık herhalde pek çok yerde tüm hızıyla devam ediyor. Öyle ya, her düzeyde lüks içinde yüzen bürokrasi cirit atıyor.
Fırından ekmek, simit, börek vs. alıyorsunuz. Ödemeniz gereken rakam toplam olarak veriliyor, kalem kalem verilmiyor. Dolayısıyla birim fiyatlarını bilmek mümkün olmuyor, Bunu maliyenin kontrol ederek tafsilatlı fiş düzenlemesi yapılması sağlanmalıdır.
Konya’da gece yarısı faraza sabahın altısında trafik ışıkları kırmızı, sarı, yeşil yanıyor. Zaten fazla kavşağı olan şehirde her ışıkta bekleyen bir veya iki araba var. Bunların beklemeleri bir yana harcanan petrol hesap edilirse ciddi bir israf ortaya çıkıyor. Saat 23.00 ile 07.00 arası kavşak lambaları sadece sarı olamaz mı?
Sabahın erken saatlerinde şehri köpekler istila ediyor. Her köşe başında en az beş köpek, hatta bazı yerlerde onu geçiyor. İşe gitmek için otobüs bekleyenlerin vay haline…
Karatay ilçe belediyesi Araplar semtine kapalı tenis kortu yapmak için temel atma töreni yaptı. Orta yaştan ileri yaşa adım atmaya yaklaşan, bu bölgede yetişmiş bir hemşehrimiz “bizim küçüklüğümüzde Araplara pırasa girmezdi, zira herkes kendisi yetiştirirdi. Şimdi ise tenis kortu giriyor” diye yaşadığı kültürel değişimi anlatıyordu.
Ülkemizdeki sosyal, kültürel veya spor amaçlı tesislerin büyük bir kısmı kamuya merkezi veya yerel yönetimlere aittir. Bir kısım tesisler ulusal veya uluslararası bir organizasyona da ev sahipliği yaptıktan sonra kapılarına kilit vuruluyor, atıl bırakılıyor. Halbuki bu tesisler amatör sporcular başta olmak üzere kullanıma açılmalıdır. Böylece bu tesisler kısa sürede yıkılmaktan kurtulur, amaçlarına kavuşur. Çevrenize bakın, böyle kaç tesis var… Adlarını sayın…
Tarla ve arsa satışları çok fazlalaştı. Hatta emlakçılar plan istiyorlar. Bunun anlamı, kaçak yapılaşma artacak, deprem riskine rağmen umursamazlık imar aflarını gündeme getirecek….Herhalde yasa koyucu elini çabuk tutmalı…
“En iyi okul, en yakın okuldur”. Eğer bu düşünce ile hareket edilirse, ailelerin eğitim masrafları da çok azalır.