F35’LER NEDEN VERİLMİYOR?-Mustafa KAPLAN- Yeni Meram Gazetesi
ABD ortağı olduğumuz F35 uçaklarını bize vermiyor. Bahanesi Rusya’dan aldığımız hava savunma silahı S400’ler. S400’den önce ABD’nin Patriot hava savunma sistemlerine talip olduk onu da vermediler. Türkiye için hava savunma sistemi mutlaka gerekli. Çevremizdeki devletlerin çoğunda hava savunma sistemi var. Hava savunmasız bir ülke çatısız ev gibidir.
Patriot istedik vermediler. Çin’den almak istedik engel oldular. Ruslardan S400 aldık. Şimdi de aktif hale getirmeyin diye baskı yapıyorlar. Ama Reis kararlı, Türkiye kararlı S400’ler aktif hale getirilecek. Zira Türkiye’nin acil hava savunma sistemine ihtiyacı var. ABD sadece Türkiye hava savunmasız kalsın diye S400’lere karşı olmuyor. Bununla birlikte bir başka nedeni var. F35’lerin sırları…
Türkiye’ye esasen acil savaş uçağı lazım değil. Şu anda yeteri kadar uçağı var. Fantom, F16 vs. Zaten 2022’de milli savaş uçağımız semalarda olacak şurada hepi topu iki yılımız var. Türkiye’nin de derdi başka teknoloji transferi…
Suriye’de S300 İsrail’de F35 var. İsrail Suriye hava sahasına girer. Suriye’de S300’le F35’i vurur. Uçak yaralı halde İsrail’e döner. İsrail uçağın vurulmadığını motoruna kuşların girmesi nedeni ile arıza yaptığını ve döndüğünü söyleyerek işi kamufle eder. Ama gerçek başka uçak vurulmuş.
F35 projesi yaklaşık bir trilyon dolarlık bir proje idi. Bu uçaklarda radara yakalanmaz uçaklar diye lanse edilmiş ona göre de müşteri toplanmıştı. Ancak S400’ün bir düşük modeli olan S300’ler bile bu uçağı vurmuştu. Bu durum müşteriye nasıl anlatılırdı. Anlatılmadı daha çok reklam yapıldı.
Uçakların Türkiye’ye verilmemesi S400’ler bahane edilse de aslında bu nedene dayanıyor. Türkiye uçakları alırsa uçakların sırlarını öğrenecek ve ABD, İsrail gibi haksızlık yapamayacak, gerçekleri söyleyecekti. O zamanda uçakları üreten firma müşteri kaybına uğrayacak hatta aldığı siparişler dahi iptal edilebilecekti.
Başka bir korkuları da Türkiye uçakların sırlarını öğrenmesi ile kalmayıp bu sırları Rusya’ya vermesi şüphesidir. Bu olur mu olabilir. Dış politikada ne dostluklar ne de düşmanlıklar söz konusu olur. Daima menfaatler söz konusudur.