Girdi maliyetlerinin artması çiğ süt üreticilerinin sektörden çekilmesine sebep oluyor. Maliyetler günden güne artarken bu yükü kaldırmakta zorlanan çiftçiler ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor. Eski PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk da, süt fiyatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konya’da 2 bin üreticinin ahırlarını tasfiye ettiğini belirten Konuk, “Süt azaldığı için süt toplayıcıları birbirinin tankerlerinin yolunu kesmeye başladı. Artık akıl devreye girsin, sütümüz kesilmesin” dedi.
Girdi maliyetlerinin artması çiğ süt üreticilerinin sektörden çekilmesine sebep olurken günden güne artan maliyetleri karşılamak zorlaşıyor. Süt ineklerinin kesime gönderilmesiyle birlikte hayvancılık sektörü büyük bir krizin eşiğinde.
Konya’da 2 bin üreticinin ahırını tasfiye ettiğini hatırlatarak krize dikkat çeken eski PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk da, acil olarak çözüm için gerçekçi bir prim desteği gerektiğini ifade etti.
Konuk, süt fiyatları ve üreticinin içinde bulunduğu krizle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Süt üretiminin yüzde 20-25 oranında azaldığını belirten Konuk, “Tedbir yapmak içi artık derin analizler yapmak, düşünmek de gerekmiyor. Bakmak ve görmek yeter” dedi.
“SÜT TOPLAYICILARI BİRBİRİNİN TANKERLERİNİN YOLUNU KESMEYE BAŞLADI”
Recep Konuk’un “Kendime notlar” notuyla yaptığı paylaşım şöyle:
“TZOB Başkanı Bayraktar’a göre 1 milyon; TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu’na göre, 1,7 milyon süt ineği kesilmiş. Konya’da 2 bin üreticinin ahırını tasfiye ettiği ifade ediliyor. Süt üretimimizin yüzde 20-25 azaldığı tahmin ediliyor. Süt azaldığı için süt toplayıcıları birbirinin tankerlerinin yolunu kesmeye başladı.
"RAF FİYATLARI ARTMASIN DİYE ÜLKEMİZİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE YOKLUĞA SÜRÜKLÜYOR”
USK’nın (Ulusal Süt Konseyi) 7,5 TL’lik fiyatı kağıt üzerinde kaldı. Raf fiyatları artmasın diye işin matematiği ile inatlaşmanın sonucu ülkemizi süt ve süt ürünlerinde yokluğa sürüklüyor. Sütümüz azalırsa peynirimiz yoğurdumuz tereyağımız da azalır. Tedbir geciktikçe tekrar eski üretim seviyesine ulaşmanın da tüketicinin süt ve süt üretimine erişiminin de maliyeti artıyor.
"ÇÖZÜM YOLU BELLİ, GERÇEKÇİ BİR SÜT PRİMİ, YEM MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ"
Raf fiyatlarını arttırmadan çözümün yolu belli, gerçekçi bir çiğ süt primi. Yem ve yem girdilerinin maliyetini düşürmek. Elde kalan süt ineklerimizi bari kurtarmak için artık akıl devreye girsin, sütümüz kesilmesin.”
KENDİME NOTLAR @sencer_s@semsibayraktar @irfandonat@tarimyazari#SütümüzKesilmesin pic.twitter.com/95NmTtaWfp
— Recep Konuk (@recep_konuk) October 9, 2022