Eski Konya evleri- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi
Değerli Yeni Meram gazetesi okurlarım; sizlere tekrar merhaba diyerek yazıyor olma şerefine nail olduğum için gönülden saygı ve selamlarımla bu haftaki yazıma başlar, saygılar sunarım.
Bu hafta sizlere dilimin döndüğü kadarı ile “Eski KONYA” evlerini anlatmaya çalışacağım.
KONYA EVLERİNDE MİSAFİR ODASI: Bu odaya girince kendinizi bir gelin odasında, bir renk denizinin içinde zannına kapılırsınız. Misafir odasında kapının karşısında mutlaka bir sedir vardır. Yerde al renkli pek güzel el dokuması halı vardır. Odanın etrafı üzeri çiçekli kırmızı kadifeden duvar yastıkları ile çevrilidir. Yastıkların üzerindeki ev dolaması el tezgahı dokuması olup, kenarları dantelalı beyaz veya gök mavisi rengindedir. Odanın her tarafı kırmızı mavi ve yeşil çiçekli içerisi yün dolu dört köşe krapten işlemeli yastıklar köşelerde dayalıdır. Duvarda da gayet güzel seccade vardır. Diğer duvarlar antika seccadelerle donatılmıştır. Askının ve seccadenin üzeri beyaz patiskaya kanaviçe ile güzel çiçekler işlenmiş bir elbise örtüsü vardır. Diğer duvarlarda ise Kabe’nin resimleri ve büyük hattatların yazdıkları dualar vardır.
Duvarda büyük bir ayna, duvarların en yukarı iki köşesinin birleştiği yerlerde beyaz patiska üzerine işlenmiş dualar, bunların etrafında güzel işlemeli çiçekler vardı. Bu levhalar kenarları çerçeveli ve camlıdır. İki karşı köşede bulunurdu. Yine duvarda kesesi işlemeli bir Kuran’ı Kerim bulunurdu. Perdeler ya beyaz patiskadan yada kurşuni keten üzerine işlenmiş ortası açık üç taraflı perdeler yada beyaz patiskadan ucuna üç karış dantelalanmış perdelerdi.
Tabi kışın saçtan bir odun sobası, bir bakır kulaklı mangal veya saç mangal, maşa, ateş küreği vardı. Ağzı açık bir yaygıyla kapatılırdı, bunun içinde su testisi, kahve çay takımları vardı. Mabeyn (salon) ise etrafı duvar yastıkları ile çevrili olurdu. Yastıkların üzerinde ev dolaması vardı. Kapının yanında bir leğenlik, leğenlikte bir abdest leğeni, bir de bardak olurdu.
ÖRTME (Bugün ki Mutfak): Kaplar sele sepetler örtmenin içinde, yemek pişirmek için bir ocak vardı. Fırın ve tandır mutfağın dışında üzeri siperli yerde olurdu. Buraya kadar anlattıklarım evin harem kısmı gibi idi. Büyük KONYA evlerinde evin biraz ilerisinde bahçe içinde birde hariciye kısmı vardı. Gelen erkek misafirler burada ağırlanırdı. Buralarının döşemeleri aynen misafir odası gibi olurdu. Her iki kısımda da içeri girmeden önce ayak silecek küçük bir halı kilim parçası da bulunurdu. Yine bu evlerde ahır ve samanlılarda olurdu. Bahçelerde her çeşit meyve ve sebze yetiştirilirdi.
Son yıllarda yaşanılan bu pandemi dolayısı ile artık apartman hayatlarından bıkan kişiler bu tür eski ama eskimeyen güzellikte olan bahçeli evleri tercih eder oldular. Gerçekten bu beton yığını binalar artık son derece modern imkanlarla donatılmış olsa da o eski Kerpiç Konya evlerinin tadını güzelliğini arar olduk. Saygılarımla…