EKMEKTEN KORKMA- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ
Ekmek dosyasını kaçıncı kez açışım ben bile sayamadım ama günümüz toplumunda ekmeğe karşı önyargı devam ettikçe daha anlatırım gibi duruyor.
Çoğu kişinin korkusudur diyette ekmek yiyememek. Fırından taze çıkmış sıcak, çıtır çıtır ekmeğe kim karşı koyabilir ki? Hele ki şimdilerde ekmek yerini pideye bırakmışken. Toplumumuzda hem ekonomik hem ulaşılabilirlik anlamında beyaz ekmek, diğer ekmeklere nazaran daha sık tüketiliyor.
Şöyle ki beyaz ekmek kan şekerini hızlıca yükseltip hızlıca düşürdüğü için yedikçe yeme isteği uyandırır. Yani bu durum yalnızca sizin sorununuz değil bilin istiyorum; genel anlamda herkes yedikçe yemek ister beyaz ekmeği hele ki yanında banmalı bir yemek varsa…
Bu durum özellikle diyabet, hipoglisemi hastaları için risklidir. Bu grup hastaların kan şekerleri dengede tutulmalı; ani oynamalara mahal verilmemelidir. Buradan yola çıkarak kendini ekmek bağımlısı olarak tanımlayan hanımefendi, beyefendi ve kardeşlerime birkaç maddede bu durumun çözümünü aktarmak isterim.
1. Ekmeğe gerçekten aşkla bağlı olduğunuzu düşünüyorsanız, belli ki beslenme düzeninizde birtakım sıkıntılar var. Önce gelin birlikte beslenmenizi konuşalım.
2. Diyetinizde ekmek olup olmayacağı konusunda endişelenmeyin; elbette olacak. Burada önemli olan ekmeğin porsiyonu ve çeşidi.
3. Beyaz ekmek ile aramıza biraz mesafe koyup tam tahıl/esmer/kepek/çavdara bir şans vermeye ne dersiniz? Elbette bu ekmekler de sınırsız tüketilemez; yine porsiyon kontrolü sağlayacağız ve beyaz ekmeğe nazaran daha uzun süre tok kaldığınızı göreceksiniz.
4. Ekmek işini çözsek bile karbonhidrata bağımlılığınızın tek sebebi ekmek değil. Genel beslenme rutininizi de incelemek gerek. Beslenme bir bütün olarak ele alınmalı ve ekmeğin yanında tükettiğiniz diğer besinlerin kan şekerinize etkisini öğrenmelisiniz.
5. Ekmeğe olan aşkını yok etmek için çözümü kökten ayrılıkta arayanlar da var. Hiç ekmek yemeden beslenmeye çalışanlar gerçekten mutlu musunuz? Ömür boyu sürdüremeyeceğiniz hiçbir uygulamayı yapmayın derim.
6. Günlük almanız gereken enerji-karbonhidrat-protein-yağ miktarına göre diyetisyeninizin uyguladığı programa mümkün mertebe uyum sağlayın ve balık yemeyi değil; balık tutmayı öğrenin.
7. Beslenmeyi öğrendikten sonra ne ekmeğe bağımlılığınız kalacak ne de çikolataya. Zaten hepsini bu süreçte yiyerek bundan sonra da ne kadar yemeniz gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.
Unutmayın ki ekmek dâhil hiçbir besin düşmanımız değildir. İlacı zehirden ayıran; dozudur ve her şeyin fazlası zarardır. Konuya ılımlı yaklaşın; kestirip atmayın. Çünkü sağlığınız bu kadar ucuz değil; gelin el ele vererek iyileşelim.
Bir sonraki hafta görüşene kadar kendinize iyi bakın.
Sağlıcakla kalın.
DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez