DİĞER KATEGORİLER

EKİN KAMBUR BÖCEĞİ (ZABRUS)

EKİN KAMBUR BÖCEĞİ (ZABRUS)-Tulin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

 Bugünlerde havaların mevsim normallerine göre iyi olmasından dolayı saha ziyaretlerimde toprakların yağışın etkisiyle kabarmış olduğunu gördüm tarlalarımızı sık kontrol edelim, hububat zararlılarını zamanında fark edip önlem alalım.

Ekin Kambur böceğini hatırlayacak olursak; Başlıca buğday, arpa, yulaf ve çavdarda zarar yapar. Ergin ve larvaları yabani ve kültürü yapılan tüm buğdaygillerde beslenir. Boyları 1-2 cm ve eni 0.5-1 cm’dir. Sırt kısımları dışbükey ve parlak siyah renklidir. Sırtlarında uzunlamasına nokta ve çizgiler vardır. Larvaların baş ve göğsü kahverengi, karın kısmının üstü kestane renginde olup alt kenarları kirli beyazdır. Üç çift göğüs bacağı vardır.

Sonbaharda yağışların başlaması ile topraktan çıkan erginler yumurtalarını toprağa bırakırlar. Yumurtalar 10-20 gün içinde açılır.

Larvalar çok hareketli olup toplu olarak görülürler. Soğuk havada hareketsiz olan larvalar toprak sıcaklığının 10 derecenin üstüne çıkması ile birlikte hareketlenir.

İklim şartları mevsim normalinin üzerinde olduğu bu günlerde havaların ısınması ile birlikte Zabrus genç larvaları çıkıp zarar vermeye başlarlar.

Genç larvalar, ekin yapraklarını toprak içine çekip yerler. Olgun larvalar ilkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar. Tarlalarda yer yer yenmiş bölümler, açık hububat sıraları ve boşluklar görülür. Verimin önemli ölçüde azalmasına neden olur.

Girdi fiyatlarının çok yüksek olduğu bu dönemlerde ürünlerimizi sürekli kontrol etmeli hastalık ve zararlılara karşı zamanında tedbir almalıyız ürünlerimizin zayi olmamasına dikkat etmeliyiz. Ürünlerimizin kontrollerini kök bölgesinden başlayarak tüm yaprak gövde kısımlarını incelemeli tarlamızın tümünü gözetim altında tutarak zamanında hastalık ve zararlılardan haberdar olmalıyız. Kullanacağımız tüm ilaçların RUHSATLI OLMASI VE ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİNE REÇETE YAZMA YETKİSİNE SAHİP MÜHENDİS TARAFINDAN KAYIT EDİLMESİNE dikkat etmeliyiz. Kalıntı kalmaması için reçeteye göre uygulama yapmalıyız. Reçetesiz ilaç kullanmamalıyız.

Sağlıklı üretip sağlıklı gıdalar tüketmek dileğimle.