DİĞER KATEGORİLER

DOĞUM KİLOLARI NASIL GİDER?

DOĞUM KİLOLARI NASIL GİDER?- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

İSLAM OYUNLARI 6

Doğum sonrası anneler sağdan soldan söylenenlere göre beslenerek tartıda adeta uçuşa geçiyorlar. Oysaki doğum sonrası emzirme dönemi öyle bir dönem ki doğum kilolarından kurtulmak çok kolay.
Emzirme Döneminde (Laktasyonda) Beslenme
Emzirmenin, bebekler için önerilen en uygun ve avantajlı beslenme şeklidir.
Bebek, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli; ardından bu süre 18-24 aya kadar uzatılmalıdır diyoruz. Bunun yanı sıra anne, sağlıklı beslenmeye ve hafif yürüyüşler gibi çok zorlayıcı olmayan fiziksel aktivitelere teşvik edilmelidir.
Laktasyonda, gebelik esnasında hekim kontrolünde başlanan demir ve D vitamini takviyelerine düzenli bir şekilde devam edilmelidir.
Anne sütü üretimi için en baştaki altın beslenme kuralı bol su içmektir.
Suyun yanı sıra süt, meyve suyu, şekersiz komposto gibi sıvılar ile diğer besin öğelerinin de alımı sağlanabilir.
Süt verimliliği için önemli olan vitaminlerin başında B12 ve B vitamini geliyor diyebiliriz.
En iyi kaynak olarak yağsız kırmızı et, yumurta, bulgur ve tam buğday gösterilebilir.
Bu dönemde sigara-alkol kullanılmamalıdır ve kafein alımının 300 mg’dan fazla olmamasına dikkat edilmeli; aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Anne sütü tadını değiştirecek bazı besinler bazı bebeklerde huzursuzluk yapabilir. Bu besinler kontrollü tüketilmeli; bebeğin geri dönütüne göre az tercih edilmeli veya tercih edilmemelidir. Bu besinler: sarımsak, soğan, brokoli, karnabahar, kabak, kurubaklagiller, özellikle acı baharatlar gibi..
Doğum Kiloları Gider Mi?
Emzirmeyi kendiniz için de avantaja dönüştürmek mümkün. Bu dönemde; enerji harcamanızın artmasına bağlı olarak gebelik öncesi kilonuza daha rahat ulaşabilirsiniz. Bununla beraber tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve doğum sonrası depresyon gibi hastalıkların oluşum riskini de azaltabilirsiniz.
Emzirme dönemi dediğimiz laktasyonda enerji ihtiyacınız önceki dönemlere göre bir tık daha fazladır. Örneğin metabolizmanızın 1 ml süt salgılamak için 7 kalori harcadığını biliyor muydunuz? Buna paralel olarak da günlük enerji ve besin ögeleri alımınızı bir iki tık daha esnetmeli fakat bu ilk 6 aylık süreçte çok düşük enerjili diyetler uygulamamalısınız.
Günlük beslenme programınız için bir diyetisyenden yardım almaktan çekinmeyin.
Ilımlı kilo kayıpları sağlamak için kendinizi hazır hissettiğinizde diyetisyen desteği alabilirsiniz. Aylık bazda kilo kaybınızın güncel kilonuzla ilintili olacağını da unutmayın.
Sütünüz size özel sağlıklı beslenme programları ile azalmaz; aksine kaliteli bir şekilde artar, kalitesini korur. Etrafınızda beslenmenize müdahale etmek isteyen pek çok konu komşu, eş dost, akraba illaki olacaktır. Sakinlikle doğru bilgiden şaşmayın. Sütüm artsın diyerek pasta böreklerle boş kaloriler alıp bedeninizi de bebeğinizi de yormayın.
Her şeyden önemlisi de moral ve motivasyon. Enerjiniz hep yüksek olsun! Hayatınızın belki de en özel anlarını yaşadığınızı unutmayın ve keyfini çıkarın!
Sağlıkla kalın, bebeğinizle kalın!

DYT. ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez
İletişim: 0554 659 69 42