Dış gebeliğin hayatı tehdit eden bir durum haline gelebileceğini biliyor muydunuz?- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi
Gebelik her zaman için döllenmiş bir yumurta ile başlar. Normal şartlarda döllenmiş yumurta rahmin iç yüzeyine yapışır. Dış gebelik ise döllenmiş bir yumurta uterusun ana boşluğunun dışında yerleşip, burada büyümeye başladığında ortaya çıkan duruma verilen isimdir.
Dış gebeliğin Türkiye'de görülme sıklığı yüzde 1-2 arasındadır. Adet gecikmesi, gebelik testlerinin pozitif olması, bulantı, kusma gibi hamilelik belirtileri dış gebelikte de görülür. Ancak genellikle tüplere yerleşen gebelik büyümeye başlar ve belli bir süre sonra kanamaya sebep olur. Bu durum oldukça önemlidir.
Dış gebelik aynı zamanda ektopik gebelik olarak isimlendirilir. Dış gebelik normal bir şekilde ilerleyemez. Dölenmiş yumurta rahim dışında yaşayamaz ve tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamalara neden olabilir.
Dış gebelik, genel olarak yumurtaları yumurtalıktan rahme taşıyan tüplerden birinde gerçekleşir (fallop tüpleri). Bu tarz dış hamilelikler tübal hamilelik olarak da bilinmektedir. Bazı durumlarda, karın içinde , yumurtalıkta veya rahim boynunda (serviks) da dış gebelik yaşanması mümkündür.
Dış gebelik semptomları genellikle hamileliğin altıncı haftası civarında ortaya çıkar. Bununla birlikte, bazı kadınlarda herhangi bir erken ektopik gebelik semptomu görülmez; bu gibi durumlarda dış gebelik sadece ultrason taraması sırasında anlaşılır. Ayrıca beta-HCG nin istenilen düzeyde yükselmemesi de dış gebeliğin erken dönemde tesbit edilmesini sağlayan bir muayenedir.
Dış gebelik sonuçları itibariyle hasta hayatını tehdit eden bir duruma yol açabileceği için adet gecikmesi olan anne adayları ilk önce en yakın sağlık tesisinde beta HCG tahlili vermeli . Sonuç gebelik olarak gelirse en kısa sürede kadın hastalıkları ve doğum poliklinik kontrolüne gitmelidir.