DİĞER KATEGORİLER

DEPREM ANINDA BİLGİMİZ OLSUN

DEPREM ANINDA BİLGİMİZ OLSUN- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Ülkemiz ‘de yurt genelinde sarsıntılar devam ediyor. AFAD tarafından açıklanan veriler ile 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti. Öğle vaktinde Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Çevre illerde de hissedilen depremler artçılar ile devam ediyor. AFAD’ın an itibari ile yapmış olduğu açıklamada(7 Şubat 2023 saat 9) yaralı sayımız 20 BİN 426 KİŞİ, 5 BİN 775 yıkılan bina var ölü sayısı ise 3 Bin 381 ve yoğun şekilde arama kurtarma işlemleri devam etmekte artçı sarsıntılar devam etmekte Rabbim yardımcımız olsun. Deprem anında bilmemiz gerekenleri hatırlayacak olursak;
Deprem anında eğer bir bina içerisindeysek; Başımızı iki elimizin arasına alarak veya bir koruyucu malzeme ile korunmalıyız. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmeliyiz. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durmalıyız. Sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturmalıyız. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlamamalıyız. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Telefonlarımızı acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanmamalıyız.
Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürmeliyiz.
Güvenlik önlemlerini alarak gerekli olan eşya ve malzemeler ile birlikte toplanma bölgesine gitmeliyiz.
Deprem anında eğer dışardaysak; Enerji hatlarından, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşmalıyız. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı uyanık olmalıyız.
Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında durmamalıyız.
Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olmalıyız.
Aracımızda hareket halindeysek yolu kapatmadan sağa yanaşıp durmalıyız. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gitmeliyiz.
Yıkıntı altında mahsur kalmışsak; El ve ayaklarımızı kullanılabiliyorsak su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle ses çıkararak yerimizi belli etmeliyiz.
Yazarken bile zorlandığım bu durumlara Rabbim düşürmesin ama gerçek olan Türkiye deprem bölgesi bu bilgiler aklımızda bulunsun. Türkiye’m başımız sağ olsun .