DEĞİŞİM MUTFAKTA BAŞLAR- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi
Sağlıklı beslenme süreci tarladan tabağa uzanan bir bütündür. Bu sürecin bir eğitim süreci olduğunu bilmeli, bu işi öğrenmiş olarak mezun olmalısınız. Beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler ise günümüz koşullarında ta alıveriş aşamasında başlamalı.
Peki, nedir bunlar? Gelin konuşalım.
1- Alışveriş listesi yapın. Bu şekilde hem alacaklarınızı unutmamış olursunuz hem de temel ihtiyaçlarınızı görmüş olursunuz. Maddi olarak da büyük bir kar elde edeceğinize eminim.
2- Alışverişe aç karna çıkmayın. Aç karna gözünüz daha çok abur cubur reyonuna kayacaktır.
3- Aldığınız ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka bakın.
4- Et satın alırken yüzeydeki mevcut yağları ayırmalarını rica edin.
5- Tavuk alırken tercihiniz genellikle tavukgöğsü olsun.
6- Dondurulmuş ürün tercih edecekseniz, içeriğini mutlaka okuyun. Yüksek tuz ve şeker içermemiş olsun.
7- Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi katkı maddeleri içeren tuzlu besinler mümkün mertebe satın alınmamalı. Bu ürünler sık ve aşırı miktarda tüketildiğinde hem beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler hem de ödeme sebebiyet verir.
8- Açıkta satılan sütleri almayın. İçerisindeki bakteriler hastalık yapıcıdır; UHT veya pastörize tercih edin.
9- Mutlaka etiket okuyun. “katkı maddesi yok”, “doğal”, “sağlıklı”, “taze” gibi terimlere aldanmadan içerik inceleyin. Eğer içinde anlamadığınız terimler oldukça fazla ise, satın almayın.
10- Benzer iki üründen birini alacaksanız katkı maddesi içermeyeni/daha az içerini tercih edin.
11- Yine benzer iki üründen biri alınacaksa içerisinde glikoz şurubu olanı değil; pancar şekeri, bal veya meyve ile tatlandırılmış olanı tercih edin.
12- Ürünlerin besin içerikleri yanında kalori değerlerine de bakmayı unutmayın. Küçük hacimlerde büyük kaloriler barındığını göreceksiniz. Paketli gıdaları mümkün olduğunca az tüketmek tabi ki tercihimiz fakat günümüzde kullanmayan da yoktur. En azından etiket okumak, bu ürünlerin diyetteki değişimlerinin ne olacağı hakkında bir fikir verir. Dengelememizi ona göre yapar, zararın neresinden dönersek kardır deriz ve yolumuza devam ederiz.
13- Evimizde olmayan bir şeyi yiyemeyiz. Mutfak alışverişinizi ne kadar sağlıklı yaparsanız gün içinde tükettikleriniz de o kadar sağlıklı olacaktır.
14- Organik bir ürün alacaksanız, bandrollü olmasına mutlaka dikkat edin.
Tüm bu maddeler ışığında alışverişinizi yaptıktan sonra sağlıklı mutfağınızda sağlık dolu günler dilerim.
Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın..
DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez