DİĞER KATEGORİLER

Damızlık koç ve teke desteği

Damızlık koç ve teke desteği- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Dünya et üretiminin %4’ü küçükbaş hayvancılık üretiminden karşılanmaktadır. Özellikle Çin de büyük ölçekli küçükbaş hayvancılık işletmelerinde artış devam etmektedir. Hindistan ve Pakistan küçükbaş hayvancılık işletmeciliğine önem vermiştir. Dünya da küçükbaş eti ihracatının %70 Okyanusya tarafından karşılanmaktadır.
Ülkemizin doğal yapısı ve çevresel koşullarına bakıldığında küçükbaş hayvancılık için çok elverişlidir. Hayvan varlığında Van, Konya, Şanlıurfa ilk üç sıradadır. Türkiye’de yaklaşık 2020 yılı verilerine göre 54,1 milyon küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Son 10 yılda hayvan sayısındaki artış %95 olmuştur. Türkiye de kişi başına koyun-keçi eti tüketim miktarı 1,5 kg civarındadır. Hayvancılık sektörü gıda güvenliği, beslenme ve geçim kaynakları açısından önemli bir sektördür.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlardan bazılarını sıralayacak olursak küçük aile işletmelerinin yok oluşu, kırsaldan kente göçler, düşük verimli ırklar, çoban sorunu, tüketim miktarının az olması tüketici fiyatların yüksek olması küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde karşılaştığımız sorunlardır.
Damızlık Küçükbaş Hayvan Yatırımı ve Damızlık Koç-Teke Alımına 2022 yılında Konya dahil 21 İlde 3.535 küçükbaş hayvan ile, Koç-teke alımına %50 oranında hibe verilecektir. Aktif küçükbaş hayvan işletmesinde bulunan her 30 baş anaç koyuna karşılık bir baş koç-teke olmak üzere en fazla beş baş koç-teke alınabilecektir.
Damızlık Koçlar Akkaraman ve Anadolu Merinosu Irkı olup en az Damızlık Koçlar 12 en fazla 36 aylık yaşta olacaktır. 2022 yılı için damızlık koç fiyatı 4.000 TL/baş belirlenmiştir. Koç hibe desteğinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerimizin 24/06/2022 tarihine kadar tarım ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Tüm yetiştiricilerimize hayırlı olması dileğimle.