BUĞDAY REKOLTESİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Bir üretim sezonunun daha sonuna geldik; bu sezonun üreticilerimiz için hayırlı olmasını dilerim. Kısaca üretim sezonunu bölgemizde en çok üretilen buğday acısından rekolte beklentisi olarak değerlendirecek olursak beklenti son raporlara göre 21.5 milyon ton olarak öngörülmektedir.
2023 üretim sezonunda buğday üretiminde en fazla üretim, Konya, Şanlıurfa ve Ankara’da gerçekleşmiştir. Buğday ekim alanının 2022-2023 üretim yılında 7,3 milyon hektar olduğu öngörülmektedir.
Yurdumuzda 1Ekim 2022 ve 31 Mayıs 2023 aylarında 441 mm yağış alınmış bu yağışlar uzun yıllar ortalamasının %9 altında olup son 63 yılın en düşük yağışlı Kış mevsimlerinden birini yaşamış olduk.
İç Anadolu bölgemizde kış yağışı azalışı %55 olarak gerçekleşmiştir, Fakat Ülke geneli Mart ayı yağışları artmış en fazla yağış artışı İç Anadolu Bölgesinde % 80 olmuştur. Bitkiler için verim ve kalite acısından önemli olan ilkbahar mevsiminde ülke ortalaması 250 mm civarında yağış alınmıştır. İlkbahar mevsimindeki yüksek yağışlar rekolteyi ARTIRMIŞTIR.
Mart ayında yağışlar bitki gelişimi ve verimlilik açısından önemlidir, yağışların yüksekliği dikkate alındığında, buğday rekoltesinin artacağı düşünülmektedir. Yağış artışı nisan ayında da devam etmiş, tüm bölgeler uzun yılların üzerinde yağış almıştır. Bitki gelişim ve verimlilik açısından önemli olan Mart ve Nisan aylarındaki, bazı bölgelerde ise Mayıs ayındaki yüksek yağışlar rekolteyi ARTIRMIŞTIR.
Buğday rekoltesinin uzun yıllar ortalamasına göre; Ege bölgesinde %3 Akdeniz Bölgesinde %3 Güneydoğu Anadolu Bölgesinde %7, İç Anadolu Bölgemizde %10, Doğu Anadolu Bölgesinde %12, Karadeniz Bölgesinde %20 artacağı öngörülmektedir.
Bölgesel bu değerlendirmeler sonucunda REKOLTENİN 21,5 milyon ton olarak gerçekleşebileceği öngörülmüştür.
USDA(ABD Tarım bakanlığı) dünya buğday ticaretini 212,6 milyon ton, kapanış stoklarını da 270 milyon ton olarak öngörüyor. Rusya, AB, Hindistan ve Ukrayna'dan beklenen ihracat artışlarıyla 212,6 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 2023-2024 sezonunda küresel buğday kapanış stokları da Hindistan, Rusya ve AB'nin stoklarındaki artışlar ile 270,7 milyon tona yükselmesi beklenmektedir.
Dünya buğday üretiminin %70’ini Çin, AB, Hindistan, Rusya, ABD ve Avustralya oluşturmaktadır. Dünya buğday ihracatında sırasıyla Rusya, AB, Avustralya, Kanada, ABD ve Ukrayna ilk sıralarda yer almaktadır. İthalat rejimi kararı kapsamında %0 olan gümrük vergisi %130’a çıkarıldı, ekmeklik buğday alım fiyatı 2023 üretim sezonu için 8.250 TL/ton olarak belirlenmiştir. Buğday destekleri; Sertifikalı tohum (TL/da) 24, gübre desteği (TL/da) 46, mazot desteği (TL/da) 75, fark ödeme desteği (kr/kg) 10. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üretim miktarına ilave 1.000 TL Üretim Desteği, Lisanslı depolarda vergi muafiyeti, nakliye desteği ve sıfır faizli kredi kullanma imkânı üreticilerimiz tarafından olumlu olarak karşılanmıştır.
Bölgemizde yaşanan TMO alımlarında randevu sistemindeki birtakım aksaklıklar, nemli ve yağışlı sezondan kaynaklı mantar hastalıkları yoğun olarak SARI PAS hastalıkları üretim maliyetlerinin fazla oluşu yakıtta son gelen zamlar ise köy kahvelerinde güncel konular olarak devam etmektedir.
Tarım ve Orman bakanlığımızın eğitim ve yayım konusunda liflet, broür, afiş ve slaytlardan düzenlenen eğitimler yerine ( üreticinin okuma alışkanlığı ve slaytlardan anlaması mevcut tecrübelerime göre YAKLAŞIK 13 YILDIR BİREBİR SAHADA gördüğüm kadarıyla yok denilecek kadar az )daha çok üreticilerin birebir anlayacağı şekilde Ziraat Mühendisleri ve Veteriner hekimler tarafından bilgilendirilmesi konusunda Tarımsal yayım ve danışmanlık mesleğinin yaygınlaştırılması proplemlerin kaynagından çözülmesi dileğimle.
KAYNAK; USTA, TÜİK, TOBB, TMO