Binalarda Su Verimliliği- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Bireysel su kullanımlarında verimliliğin sağlanması, Binalarda Su Verimliliği Hedefi ve Uygulama Kılavuzu ile Binalarda Su Verimliliği Sistem Kurulumu Talimatı yayımlandı.
Binalarda %25 su tasarrufu sağlanması hedefi ile Binalarda Su Verimliliği Hedefi ve Uygulama Kılavuzu hazırlanarak belirlenen tedbirlerin yaygınlaştırılması. Bu kapsamda “azalt-yeniden kullan-değiştir” stratejileri ile su verimliliği kültürünün toplumun bütün kesimlerince benimsemesi hedeflenmektedir. Kullanılan su miktarı çeşitli yöntemlerle azaltılmalı, İSRAFIN önüne geçilmelidir.
Ellerimizi yıkarken diş fırçalarken ve tıraş olurken musluğu kapatmalıyız. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu ya da kısa programlarda tek raf çalıştırmalıyız.
Musluklardaki veya klozetlerdeki su sızıntılarına dikkat etmeliyiz. Halı ve balkon temizliklerken suyu hortumla tüketmek yerine silerek daha az su tüketmeliyiz. Mutfakta sebze meyveleri akan su altında değil su dolu kaplarda yıkamalıyız. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun su tasarrufu konusundaki tespiti çok hoşuma gitmişti tekrar hatırlatmak isterim. Suyun klozetlerde fazlaca boşa harcanmasına karşın akıllı çeşmelerin kullanılması suyun ellerimizi yıkadıktan sonra tekrar geri dönüşüme kazandırılması klozetlerde kullanılması fikri akıllı çeşmelerle yaygınlaştırılmalı.
Kombinin suyu ısıtmasını beklerken akan suyu uygun yerlerde yeniden kullanmak üzere toplamalıyız.
Sensörlü ve düşük basınçlı musluk ve bataryalar kullanmalıyız. Arızalı olanları su damlatanları yenilemeliyiz. Çim yerine malç kullanmalıyız.
İklim değişikliği buna bağlı olarak kuraklıktan dolayı günümüzde su verimliliği bireysel olarak dikkat etmemiz gereken vatandaşlık görevimizdir. Suyumuz kaybolmasın, geleceğimiz yok olmasın! Söz konusu kılavuza ve sistem kurulumu talimatına www.suverimliligi.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Doğal kaynaklarımızı koruyalım, bu dünyada tüketenlerden değil, ÜRETENLERDEN faydalı olanlardan katkı sağlayanlardan olmak dileğimle.