DİĞER KATEGORİLER

Bilimsel Külliyata sahip şehir: Konya

Konya Selçuklu Payitahtı olarak dünya tarihine geçmiş bir şehir olarak bilinir. Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapan şehirde üniversite kültürü, şehrin kurulduğu tarihsel süreçten günümüze külliyatını genişleterek yaşamaya devam ediyor.

İSLAM OYUNLARI 6

 Konya bünyesinde bulunan 3 devlet üniversitesi ve 2 vakıf üniversitesi ile akademi dünyasında adından sıkça bahsettiriyor.


Dünyanın ilk üniversitesi konusunda tartışmalar devam etse de günümüzdeki üniversitelere temel oluşturan ilk kurum Antik Yunan filozofu Plato'nun MÖ 4. yüzyılda kurduğu Akademi olduğu yaygın olarak kabul görmekte. Üniversite kelimesi Latince universitas kelimesinden türetilmiş olup tek bir vücut, bir toplum, şirket, topluluk, lonca, şirket vb. ile ilişkili bir dizi kişiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Türk ve İslam kültüründe büyük bir önem taşıyan üniversiteler gerek pozitif bilimlerin aktarılarak geliştirilmesi gerekse İslami Bilimlerin aktarılması noktasında büyük bir külliyat oluştururken bilgilerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan birer kurum olarak görev yapmaktaydı.


BİLGİNİN MERKEZİ OLAN KADİM BİR ŞEHİR


Konya tarihsel anlamda Selçuklu Devletinden Osmanlı Devleti’ne kadar bir çok âlimin yetiştiği bir üniversite şehri olarak tarih sahnesindeki yerini alırken Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen kadim şehirlerinden biri olmasının yanı sıra, son yıllarda gerçekleştirdiği eğitim yatırım hamleleri ile eğitim alanında da önemli bir merkez haline geldi. Konya tarih boyunca tarım şehri olarak bilinirken son zamanlara yaptığı sanayi yatırımlarının arkasında sanayi ve üretimin gelişmesini sağlayan teknik bilginin üretilmesi önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Konya eğitim alanında yaptığı yatırımların meyvesini almaya başlarken şehirde yer alan beş üniversitede 130 bine yakın öğrenci yüksek öğrenim görürken bilimsel bilgi üretimi kurulan Ar- Ge merkezleri aracılığıyla üretilerek sanayi ve üretim tesislerinde üretimin artmasına katkı sağlıyor.


AKDEMİK BAŞARIDA İLK SIRALARDA


Konya son yıllarda üniversitelerin geliştirdiği TUBİTAK başta olmak üzere bilimsel projelerde adından sıkça söz ettirilen Konya Üniversiteleri gerek akademik başarıda gerekse teknolojik ürün üreterek katıldıkları Tekno Fest gibi bilimsel yarışmamalarda adından sıkça söz ettirirken insan ve hayvan sağlığı konusunda ortaya koyduğu bilimsel projelerle literatüre katkı yaparken öğrencilerin donanımlı yetişmeleri konusunda bir çaba sarf ediyor. 1975 yılında eğitim hayatına başlayan Konya’nın köklü eğitim kurumu Selçuk Üniversitesi bünyesinden pek çok üniversite çıkarırken yetiştirdiği binlerce akademisyen ve yüzbinleri bulan mezunlarıyla gerek kamu gerekse özel sektörde kaliteli Ar-Ge çalışmaları olmak üzere büyük işlere imza atıyor. 2018 yılında bünyesinden çıkardığı şehirde teknik ve mühendislik eğitimi alanında uzmanlaşmış bir eğitim kurumu olarak kurulan Konya Teknik Üniversitesi nitelikli mezunları ile Konya sanayisine ihtiyacı olan yetişmiş insan gücünü sağlarken Konya’nın özgün sanayi üretimi yapması konusunda geleceğe daha ümitle bakmasını sağlıyor. Bünyesinden 2010 yılında ayrılan Necmettin Erbakan Üniversitesi ise tıp, eğitim, sosyal bilimler alanlarında verdiği eğitimlerle Türkiye’de adından söz ettiren üniversiteler arasındaki yerini alırken başta Konya halkı olmak üzere bölge ve Türkiye’ye önemli katkılar sağlıyor. Konya’da vakıf üniversitesi olarak ise KTO Konya Karatay Üniversitesi ise ismini 1251 yılında yaptırılan Karatay Medresesi’nden alarak 1882 yılına dayanan Türkiye'nin en köklü ticaret odalarından olan Konya Ticaret Odası’nın Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 7 Temmuz 2009 yılında yeniden kurulurken Tarım şehri Konya’da tarımı güçlendirmek ve tarımsal üretimi arttırmak amacıyla Konya Tarım ve Gıda Üniversitesi 2010 yılında Bilimsel Araştırma, Teknoloji, Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) öncülüğünde kurulmuş olup Konya Pancar Ekicileri Kooperatifine üye çiftçilerin omuzunda yükselerek çiftçi kooperatif iştiraki şeklinde kurulmuştu.


SOSYO EKONOMİK GELİŞMENİN LOKOMATİFİ


Türkiye’nin dört bir yanından üniversite öğrencilerini bünyesinde bulunduran Konya Üniversiteleri Konya şehrinin sosyo –ekonomik ve sosyo kültürel yapısında değişimlere neden olurken Türkiye mozaiğinin Konya’da yaşanmasını da sağlaması bakımından önem taşıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerin yanı sıra değişim programları ve misafir öğrenci olarak başta Uzak Doğu ülkelerinden gelen uluslararası öğrencilerle küresel bir eğitim üssü haline gelen Konya bilimsel bilginin üretildiği bir şehir olmasının yanı sıra şehrin ticaret, konaklama ve sosyal yaşam üzerinde olumlu etkileri oluyor. Öğrenciler sunduğu barınma imkanları ve öğrencilere özgü bir mahalle haline gelen Bosna Hersek Mahallesi ile adeta bir üniversite şehri görüntüsü veren Konya sosyal faaliyetler ve ulaşım kolaylığı açısından da öğrenciler için cazip bir şehir olarak tercih nedeni haline gelirken, eğitim kalitesini daha da yukarı taşımak ve uluslararası alanda daha tanınır hale gelmeyi amaçlıyor. 

BENZER HABERLER
02.10.2024 17:00
Konya'da pazar yerlerinde kışlık alışverişi telaşı! Fiyatlar cep yakıyor
02.10.2024 16:58
Konya'daki deprem panik yarattı: Depremi uyarı olarak değerlendirmeliyiz
02.10.2024 16:56
Konya'nın o ilçesinde ağaçlar mevsimleri şaşırıp çiçek açtı
02.10.2024 16:47
Ekrem Coşkun'dan ünlü sanatçıya teklif
02.10.2024 16:23
Konya Büyükşehir, Doğanhisar’a atıksu arıtma tesisi kazandırıyor
02.10.2024 16:14
Selçuklu Sanat, Eğitim, Teknoloji ve Atölyesi açıldı