Bayramlaşmada önemli olan halkın katılımını sağlamak DEĞİL Mİ?
Uzun yıllardır resmi bayramlaşma programlarına katılmaya gayret ederim. Önemli olanın da halkın katılımını sağlamak olduğunu düşünürüm. Halkımız bayramlaşmalara ilgi gösterir, hatta varsa kırgınlıklar unutulur, çok samimi olmasa bile nezaketen selamlar verilir, bayramlaşılır. Kaymakam Cevdet Bakkal’ın ilk dini bayramı. Makamdan gelen, “Ramazan bayramı münasebeti ile resmi bayramlaşma töreni 10 Nisan 2014 günü Bayram namazını müteakip Seyit Harun Camiinde yapılacaktır. Bayramlaşmaya bütün kamu kurum ve kuruluşların her düzeydeki mensupları, siyasi partilerimiz, oda ve dernek yöneticileri ile halkımız davetlidir. Bu vesile ile bütün kamu görevlilerimiz ile halkımızın Ramazan bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını temenni ederim” davet metni bu.
Makam böyle karar vermiş. Elbette saygımız sonsuz. Sonra da kendi kendime dedim ki, umarım halkın katılımı da yoğun olur. Zira bu davet kamu görevlilerine emir niteliğinde. Bayramlaşma da önemli olan kamu görevlileri ile halkı bir araya getirmek. Bu sağlanmıyorsa, memurlar kendi arasında bayramlaşmış olur o kadar. Aman yanlış anlaşılmasın, Seyit Harun camiinde organize edilen bayramlaşma programına karşı falan değilim. Şunu da belirteyim, sabahın o saatinde Karakavak, Bahçelievler, Saadetler, Pınarbaşı veya mahalle statüsüne geçen köylerimizden katılım ister istemez olmayacaktır. Bir ya da iki camisi bulunan küçük yerleşim birimlerinde bayramlaşmalar camide yapılır. Bu bizim geleneğimizdir.
Ancak, Seydişehir’in öteden bu yana bir geleneği vardır. Ramazan bayramlarının birinci günü, Kurban Bayramlarının ise ikinci günü öğleden sonraları düğün salonu veya buna benzer bir yerde bayramlaşma düzenlenir. Bunun faydası şu. İnsanlar sabah saatlerinde kahvaltısını yapar, ailesi ile bayramlaşır, öğleden sonra da resmi bayramlaşmaya katılmak uzak mahallelerden gelebilmek için zaman bulur. Böylece daha fazla katılım sağlanmış olur. Ardından geleneksel hale geldiği için Şehitlik ziyareti daha kalabalık bir şekilde yapılır.
Bir daha altını çizeyim aman yanlış anlaşılmasın, alınan bu kararı eleştirmiyorum. Bu tür konularda karar elbette Makama ait. Sadece bir öneri yapmak istiyorum. Bayramlaşma da amaç kamu görevlileri ile halkı bir araya getirmek ise Ramazan bayramının birinci, Kurban bayramının da ikinci günü öğleden sonrası uygun bir saat için organizasyon yapılsa daha iyi olmaz mı? Bir daha hatırlatayım, asla eleştiri yapmıyorum.
“Bayramlaşmada önemli olan halkın katılımını sağlamak” DEĞİL Mİ?