BAYRAMDA BESLENME TÜYOLARI- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi
Bir Ramazanı daha uğurluyorken bir bayrama daha erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz; ben de diyetisyeniniz olarak bayramda beslenme tüyolarına değinmeyi borç biliyor, anlatmaya başlıyorum.
Öncelikle şunu bilin ki bir ay boyunca yiyip içemediklerinizin acısını üç dört günde çıkarmayı planlıyorsanız aman dikkat; duvara toslayabilirsiniz! Ayrıca zaten Ramazan ayında da yiyip içemeyecek, gözünüzün kalacağı bir şey yoktu, olmamalıydı. Ramazanda diyet olmaz diyenler oruçta beslenmeyi öğrenemezken bilinçli tayfa ise içi rahat, mis gibi yoluna devam etti. Onları kutluyor; diğer kesimi ise zararın neresinden dönsek kârdır diyerek sağlıklı beslenmeye davet ediyorum.
Bayramda uzun süreli açlıklar sonucu kendini dinlenmeye almış metabolizmaya birden yüklenirseniz sonuç hüsran olacaktır. Reflü, ishal, kabızlık gaz, gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra safra kesesi hastalıkları, şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklara mahal vermemek için dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var.
İlk işimiz sakin davranmak. Bayram sabahı kahvaltıda her şeye saldırmayın; sofranızdaki her şey zaten sizin, mide ve bağırsaklarınıza bir şey kanıtlamak zorunda değilsiniz.
Orucun bir ceza olmadığını unutmayın ki kendinizi ödüllendirme gibi yanlış yöntemlere başvurmayın.
Sofrada neyden ne kadar yediğinizi görebilmek için ortadan yemeyiniz, ayrı tabaklar kullanınız. Midenize gönderdiğiniz ilk şeyler aşırı yağlı, baharatlı ya da şekerli olursa bayramda mide ve bağırsak şikâyetlerinizden yakınmanız çok olası olacaktır. Hafif, dengeli ve yeterli bir kahvaltı ile güne başlayın.
Oruç tutarken ara öğünleri iptal ettiğimiz için birden eski ara öğünlü düzene geçmek zor olabilir. Diyabet gibi düzenli saat aralıklarıyla beslenmeniz gereken bir hastalığınız yoksa sık sık ara öğün yapmak zorunda değilsiniz fakat ana öğünlerinizde her besin gruplarından mutlaka sofranızda bulundurmaya çalışın.
Şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlıları tercih etmeye çalışın diyeceğim fakat illaki şerbetli tatlı tüketmek isteyeceksiniz. Öyleyse porsiyon kontrolünde dikkatli olun ve şerbetli tatlıların yanına süt, yoğurt, ayran gibi bir protein ve kalsiyum kaynağı besin bulundurun ki hem tatmin olma süreniz uzasın hem de kan şekeri dengenizi koruyalım. Ayrıca şeker isteğinizi sadece şerbetli/sütlü tatlılarla gidermek zorunda değilsiniz; gün içinde taze meyvelerle yapacağınız minik ara öğünler vücudunuzun gerçekten ihtiyacı olan doğal şekeri karşılamada yeterli olacaktır.
Yemeklerinizi hazırlarken kızartma değil; haşlama, ızgara ya da fırınlama yöntemini tercih etmelisiniz.
Az yeme düzeninden çıktığımız için canınız birden ağır ana yemekli öğünler yapmak istemeyebilir. Bu durumlarda salatalarınızın içine peynir, yağlı tohumlar, kurubaklagiller ekleyerek pratik ana öğünler haline getirebilirsiniz. Tabi ki yanında gazlı şekerli içecekler yerine ayran, kefir, şekersiz ev kompostosu gibi temiz içerikli içecekler tercih etmelisiniz.
Ayrıca çay, kahve, soda, meşrubat tüketiminde de bir artış olacağı için su tüketimini asla pas geçmemelisiniz; günlük içmeniz gereken suyu mutlaka tamamlamalısınız.
Evet, benim miniailem; sevdiklerinizle mutlu, sağlıklı, fıstık tadında bir bayram geçirmenizi dilerim. Bu dönemde olur da tartınız artışa geçerse kilolarınız yerleşmeden bir an önce harekete geçin. Ben her zaman yanınızdayım!
Kendinize çok iyi bakın.
Sağlıkla kalın.
DYT. ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez