7'den 77'ye herkes tarafından sevilen Barış Manço, ölümünün 21. yılında anılıyor. Türk müziğine damga vuran ve yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tanınan ünlü şarkıcı, 1 Şubat 1999 yılında hayatını kaybetmişti.
Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden olan ve Anadolu Rock türünün kurucuları arasında bulunan Barış Manço, 21. ölüm yıl dönümünde sevenleri tarafından rahmetle anılıyor. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında düzenlediği konserlerle adından söz ettiren ve 7'den 77'ye milyonların sevgisinin kazanan şarkıcı, 1 Şubat 1999'da İstanbul Kadıköy'de bulunan evinde hayatını kaybetmişti.
BARIŞ MANÇO KİMDİR, KAÇ YAŞINDA VE NEDEN ÖLDÜ?
Barış Manço, Türkiye'de Anadolu Rock kültürünün kurucularındandır. Taraflı tarafsız herkes tarafından sevilen Manço, 2 Ocak 1943'te İstanbul Üsküdar'da doğmuştur. Müziğe başlangıcının çıkışı Galatasaray lisesinden olmuştur. Daha sonra Şişli terakki lisesinde eğitimini tamamlayan usta sanatçı yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akedemisi'nde yapmıştır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı.
Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya'nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı'na layık görüldü. 1 Şubat 1999 tarihinde, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu, kaldırıldığı Siyami Ersek Hastanesinde aynı gece vefat etmiştir.
Barış Manço ödülleri;
- 1987 yılında Belçika tarafından "Türk Kültür Elçisi" unvanı.
- 1991'de "Türkiye Devlet Sanatçısı" unvanı
- 1991 yılında Japonya Soka Üniversitesi "Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü
- 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi "Sanatta Onursal Doktora" unvanı
- 1992 yılında "Fransız Edebiyat ve Sanat Şövalyesi" unvanı. Ekim ayında İstanbul Fransız Sarayı'nda düzenlenen törenle aldı.
- Belçika'nın Liège şehri "Onursal Hemşeri" unvanı
- 1994 yılı Kocaeli Üniversitesi tarafından Türk insanını ve Türkiye'yi çalışmalarıyla Dünya'ya tanıttığı sebebiyle verilen "Barış Diploması"
- 1995 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi "Çocuk Eğitimi Alanında Onursal Doktora" unvanı
- 1995 yılında Japonya Min-On Vakfı "Yüksek Şeref Madalyası"
- Uluslararası Teknoloji Ödülü
- Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı
- 1995 yılında Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından verilen "Türkmen Vatandaşlığı" unvanı
- 200'ün üzerinde şarkısı olduğu için 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandı.
- Onursal Evlad Unvanı
- 3000'in üzerinde plaket ve ödül.