DİĞER KATEGORİLER

AZİZİYE CAMİSİ CİVARI ALIŞVERİŞ MERKEZİ

AZİZİYE CAMİSİ CİVARI ALIŞVERİŞ MERKEZİ- Muammer BAĞCI- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

Aziziye camisinden söz etmek istiyorum. Evvela Aziziye camisinin kısa ve öz tarihçesini sunmak istiyorum. Aziziye cami gödene taşından yapılmıştır. Türk baroku üslubunda olup, son dönem Osmanlı mimari ve tezyini özellikle taşır. Sultan Abdulaziz’in annesi Pertev Nihal Sultan adına yaptırılmıştır.(1874) . Üç kapılıdır. Taç kapısı kuzeyde olup, son cemaat mahillinde yer almıştır. Harimi, geniş ve yüksek tek kubbesi duvarlara bindirilmiştir. Görkemli mihrap ve minberi mermerdendir. Geniş ve büyük pencereleri bol ışık sağlar. Müezzin mahfeli kuzeyde olup mermer sütunlara yükseltilmiştir. Kuzey doğu ve kuzey batısındaki köşelerde yükselen minarelerin, feneri andıran şerefeleriyle dikkat çeken değişikliktedir. Merdivenli çıkışları yüksekçe bir camidir. Minarelerin bulunduğu köşede şadırvanlar mevcuttur. Konya’ nın alışveriş merkezi olan aziziye cami civarında her istediğini bulabilirsin. Misal; katran, kendir, halat, kefen, orak, çekiç gibi konveksiyon malzemeleri tümü aziziye camisi civarındadır. Konya’mıza gelen ziyaretçiler yerli ve yabancı aziziye cami civarında alışveriş yaptıkları gerçektedir. Zafer meydanın da ki mağazalardan üniversite talebeleri alışveriş yaptıkları izlenmektedir. Şuanda talebelerin Konya’dan memnun oldukları söylenmektedir. Benim kızlarım 1975 yıllarında mezun oldular. Fakat üniversitenin kurulumu 1975 yılında başladı. Üniversiteye Konyalılar sahip çıktı. Herkes elinden geldiği kadar yardımda bulundu. Üniversite kısa bir sürede bugün ki halini almış oldu. Şuanda üniversitede 120.000 civarı talebe olduğu söylenmektedir. Bu talebelerin 20.000 ‘i kazalarda okumaktadır. 100.000 civarında ki talebeler Konya dan alışveriş yapıp Konya ya ışık tutulmaktadır.
Diğer yandan 2. Ordumuz Konya’daydı. 1956-1957 yıllarında Konya dan Malatya‘ya taşındı. Çarşı ve pazarda alışverişler %70 durdu. Bu durgunluğu üniversite talebeleri tekrara canlandırdığı bir gerçektir. Eskiden sağ-sol meselesi vardı. Bu tarihte benim çocuklarım Hacettepe de çok sıkıntı çekti. Şimdiki talebeler artık sağ-sol meselesini ortadan kaldırmaları memnunluk yaratmaktadır.
Ben Ankara’yı Konya’ya eşit benzetmekteyim. Ankara Kızılay, Zafer meydanı, ulus ve civarı, aziziye cami civarı birbirine benzemektedir. İnşaat bakımından Ankara Konya’ya nazaran daha iyi noktaya geldi. Ankara’nın nüfusu 6 milyon Konya’nın 3 milyon. Yarı yarıya fark olmasına rağmen Konya Ankara ‘ya benzemektedir. Hızlı trenin yapılması eskiye kıyasla daha rahat ve daha güzel olması memnunluk yaratmaktadır.