DİĞER KATEGORİLER

Asırlık "tuluk" geleneği Ermenek'te sürüyor

Karaman'ın Ermenek ilçesinde yaşayan kadınlar, "tuluk"ta ayran dövme ve yağ çıkarma geleneğini yüzyıllardır sürdürüyor. Kesilen keçinin bütün halinde çıkarılan derisinin işlenmesiyle yapılan "tuluk" içinde çalkalanan yoğurttan, peynir,çökelek ve tereyağı yapılıyor.

İSLAM OYUNLARI 6
Tuzlanıp kurutularak tavanlara asılan tuluklar yaz aylarının gelmesiyle birlikte yerinden indiriliyor. Anadolu'nun artık yok olmaya yüz tutmuş deri tuluk geleneğini yaşatan Ermenekliler, tuluk içine koydukları yoğurdu birkaç saat kadar dövüyor. Ortalama bir deri tuluğun içine 20-25 kilogram yoğurt konularak 'bişek' adı verilen ucu silindirik sopalarla dövülmeye başlanıyor. Ara ara soğuk su eklenerek elde edilen ayrandan 1,5 – 2 kilogram kadar tereyağı elde ediliyor. Hiçbir katkı maddesi olmadan doğal yollarla elde edilen tereyağı kış ayları için saklanırken, ayran ise yine kışlık kuru tarhana yapımı için kullanılıyor. Bu yıl 24.'sü düzenlenen Ermenek Sıla Festivalinde panayır alanına kurulan tuluklarla, ilçeye gelen misafirlere  dövme ayran ikramına devam ediliyor.
BENZER HABERLER
24.04.2024 16:41
Karaman'da "Binbir Kilise" olarak bilinen alanda dini yapılar bulundu
23.04.2024 14:16
Geleneksel Türk el sanatlarını tanıtmak için kentleri geziyorlar
14.04.2024 11:32
Kaçırılan 25 bin 525 eser yurda döndü
11.04.2024 09:27
Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor
03.04.2024 11:07
Ünlü yönetmen, film ve televizyon yapımcısı Türker İnanoğlu hayatını kaybetti
22.03.2024 09:25
Yeşilçam'ın gamzeli güzeli Bahar Öztan hayatını kaybetti