DİĞER KATEGORİLER

Asırlık "tuluk" geleneği Ermenek'te sürüyor

Karaman'ın Ermenek ilçesinde yaşayan kadınlar, "tuluk"ta ayran dövme ve yağ çıkarma geleneğini yüzyıllardır sürdürüyor. Kesilen keçinin bütün halinde çıkarılan derisinin işlenmesiyle yapılan "tuluk" içinde çalkalanan yoğurttan, peynir,çökelek ve tereyağı yapılıyor.

İSLAM OYUNLARI 6
Tuzlanıp kurutularak tavanlara asılan tuluklar yaz aylarının gelmesiyle birlikte yerinden indiriliyor. Anadolu'nun artık yok olmaya yüz tutmuş deri tuluk geleneğini yaşatan Ermenekliler, tuluk içine koydukları yoğurdu birkaç saat kadar dövüyor. Ortalama bir deri tuluğun içine 20-25 kilogram yoğurt konularak 'bişek' adı verilen ucu silindirik sopalarla dövülmeye başlanıyor. Ara ara soğuk su eklenerek elde edilen ayrandan 1,5 – 2 kilogram kadar tereyağı elde ediliyor. Hiçbir katkı maddesi olmadan doğal yollarla elde edilen tereyağı kış ayları için saklanırken, ayran ise yine kışlık kuru tarhana yapımı için kullanılıyor. Bu yıl 24.'sü düzenlenen Ermenek Sıla Festivalinde panayır alanına kurulan tuluklarla, ilçeye gelen misafirlere  dövme ayran ikramına devam ediliyor.
BENZER HABERLER
26.11.2024 11:36
Korikos Kalesi gökkuşağı ile göz alıcı bir altın renge büründü
24.11.2024 15:50
Caravaggio’nun tablosu ilk defa sergileniyor
23.11.2024 20:26
Turistler, Kapadokya'da tarihi kostümlerle at üstünde objektif karşısına geçiyor
23.11.2024 20:17
Hyllarima Antik Kenti'nde ilk anıtsal çeşme binası bulundu
23.11.2024 20:09
"Ayşe" filmi 45. Kahire Uluslararası Film Festivali'nde ödüle layık görüldü
23.11.2024 20:06
Afrika'nın en büyük çağdaş sanat etkinliği Dakar'da devam ediyor