Karaman'ın Ermenek ilçesinde yaşayan kadınlar, "tuluk"ta ayran dövme ve yağ çıkarma geleneğini yüzyıllardır sürdürüyor. Kesilen keçinin bütün halinde çıkarılan derisinin işlenmesiyle yapılan "tuluk" içinde çalkalanan yoğurttan, peynir,çökelek ve tereyağı yapılıyor.
Tuzlanıp kurutularak tavanlara asılan tuluklar yaz aylarının gelmesiyle birlikte yerinden indiriliyor. Anadolu'nun artık yok olmaya yüz tutmuş deri tuluk geleneğini yaşatan Ermenekliler, tuluk içine koydukları yoğurdu birkaç saat kadar dövüyor. Ortalama bir deri tuluğun içine 20-25 kilogram yoğurt konularak 'bişek' adı verilen ucu silindirik sopalarla dövülmeye başlanıyor. Ara ara soğuk su eklenerek elde edilen ayrandan 1,5 – 2 kilogram kadar tereyağı elde ediliyor.
Hiçbir katkı maddesi olmadan doğal yollarla elde edilen tereyağı kış ayları için saklanırken, ayran ise yine kışlık kuru tarhana yapımı için kullanılıyor.
Bu yıl 24.'sü düzenlenen Ermenek Sıla Festivalinde panayır alanına kurulan tuluklarla, ilçeye gelen misafirlere dövme ayran ikramına devam ediliyor.