DİĞER KATEGORİLER

ARAP BASININDA MISIR İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ-1

ARAP BASININDA MISIR İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ-1- Adem Esen-Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6

El-Ehram’dan Macid Münir (15.2.2024) Mısır Cumhurbaşkanı Ssi’nin davetiyle gerçekleşen R. Tayyin Erdoğan ziyaretinin ardından şöyle yazmıştır: “Abdülfettah El Sisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği zirveyi iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmak olarak nitelendirdi. Bunun, tarihi ilişkilere ve ortak medeniyet mirasına dayanan, özellikle Mısır ve Türkiye arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi toplantılarının yeniden oluşturulmasından sonra daha geniş ve kapsamlı ufuklar açan umut verici bir aşamanın başlangıcı olduğuna inanıyorum”. Yazar şunu da ilave ediyor: “Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bir zamanlar kopuk olduğunu düşünenler yanılıyorlar, çünkü bu ilişkiler iki ülkenin uzun geçmişi ve her alandaki köklü bağları nedeniyle büyük bir özelliğe sahip tarihi ilişkilerdir ve bir zamanlar vizyonlar farklılaştığında, ağırlıkları ve ağırlıkları olan iki ülke arasındaki ortaklık kopmadı, yatırımlar ve ticari ilişkiler devam etti ve bir veya daha fazla pozisyona yönelik vizyon farklılığı sadece bir tarafın pozisyonunu yanlış bilgilere dayandırmasından kaynaklanıyordu ve bu daha sonra netleşti!” Bu ziyarette ““Mısır ile bin yılı aşkın ortak bir tarihi paylaşıyoruz ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri iyi bir seviyeye yükseltmeyi umuyorum ve Mısır ile Türkiye arasındaki işbirliği seviyesi Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi seviyesine yükseltildi” dedi.

4 Eylül 2024 günü Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin ziyareti öncesi, Bakanlar Kurulu Başkanı Mustafa Medbuli ziyaretin iki ülkenin iktisadi ve ticari açısından önemli olduğunu belirtti. Sky News Arabiyye ise şöyle yorumluyor: “Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin Çarşamba günü Türkiye'ye yaptığı ziyaret, diplomatlar ve gözlemciler tarafından, diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi anlaşması ve ardından Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Şubat ayında Kahire'ye yaptığı ziyaretle büyük bir atılım yapılmadan önce, ikili ve bölgesel dosyalara gölge düşüren on yılı aşkın süredir devam eden anlaşmazlıkların ardından, iki ülke arasındaki ilişkiler için genel olarak bölgeye olumlu yansıyacak “niteliksel bir sıçrama” olarak nitelendirildi. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sisi'nin Ankara ziyaretini “tarihi” olarak nitelendirerek bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi sürecinde yeni bir dönüm noktası olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir önceki ziyaretinin üzerine inşa edildiğini ve iki ülke arasında hem ikili hem de bölgesel düzeyde dostluk ve ortak işbirliğinin yeni bir aşamasını oluşturduğunu, iki ülke arasında istişare ve koordinasyon gerektiren büyük zorluklara tanık olunduğunu söyledi.”

Geçtiğimiz hafta Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye ziyareti iki ülke arasında 12 yıldan sonraki ziyareti konusunda Mısır gazeteleri daha ziyade ziyaretin ekonomik konuları üzerinde durmuştur.

Türkiye ile Mısır arasında 10 milyar dolarlık bir ticaret vardır. Bunun kısa sürede 15 milyara ulaşması hedeflenmektedir. Bu ilişkiler aynı zamanda Suriye, Filistin ve Libya, Doğu Akdeniz gibi bölgesel sorunların da çözülmesini kolaylaştıracaktır.

Türkiye Mısır’dan doğal, Mısır Türkiye’den İHA, SİHA gibi araçlar almaktadır. Mısır, su güvenliği bakımından tehdit olarak Etiyopya (Habeşistan), Sudan’daki karışıklar da göç sorununu artırmaktadır. Somali konusu da ayrıca ele alınabilir.

Mısırlıların Türkiye’den kolay vize almaları, iki ülke arasında akademik işbirlikleri artırılabilir.