‘KÖTÜ’ FAKAT GÜÇLÜ- Lütfi AYHAN- Yeni Meram Gazetesi
Dünyada yaşayan 8 milyardan fazla insanın maddi ve manevi temel yapıları bir olduğundan, meydana gelen hadiselere karşı verdikleri tepkiler de üç aşağı beş yukarı birbirine yakın oluyor. (Elbette küçük farklar da var. Bu da fıtratın bir gereği. Coğrafyanın, kültürün, iklimin, inancın farklı oluşu bu nüansları doğurur. Benim söylediğim fıtrattaki birliktelik.)
İletişimin çok gelişmiş olmasının da tesiri ile dünyada son haftalarda en çok konuşulan ülke ABD, en çok kendisinden bahsedilen kişiler ise Donald Trump ve Joe Biden. Bunun birkaç sebebi var; ABD seçimleri, Los Angeles’teki büyük yangın, Gazze - İsrail mücadelesindeki rolü…Tabi bu gelişmeler ve olaylar olmasa da dünyada en çok konuşulan devlet ABD, en çok kendisinden bahsedilen siyasiler ABD’li yöneticiler. Niçin?
“ ŞİMDİ RAĞBET GÜZEL İLE ZENGİNE”
Bu “niçin? “Sorusuna Türk kültürü, Anadolu irfanı, İslam harsı asırlar önce cevap vermiş. Meşhur bir türkünün sözlerinde:
“Çek deveci develeri engine
Şimdi rağbet güzel ile zengine” der.
Güzellikte, zenginlikte her dönem ve her tarihte, her iklim ve her coğrafyada sahiplerine pozitif puan kazandıran olgulardır. Bu hüküm doğru mu yanlış mı o ayrı bir konu. Kültürümüzün ana direğini oluşturan, Rabbimizin İnsanlığa gönderdiği son din İslam’a, son mesaj Kur’an’a, son elçi Hz. Muhammed (SAV) e göre bu hüküm doğru değildir. Çünkü güzelliği de zenginliği de kula Allah verir. ‘Doğru değildir’ derken de güzelliğe ve zenginliğe sahip olan kişilerin bunlarla övünmesini, bunlarla gururlanmasını kast ediyorum. Bir de güzellik ve zenginlik derken bunları sadece insanlara ait bir olgu olarak değil tabiatta var olan güzellikleri ve zenginlikleri de kast ediyorum. İnsanların yaptıkları çalışmalar neticesinde ortaya çıkardıkları güzel eserler de (mimari, edebiyat, resim, hat, müzik…) sergiledikleri güzel tavırlar da (ahlak) güzel kelimesinin kapsamındadır. Bu bakış açısından baktığımız zaman insanların güzele ve zengine değer vermesi normaldir.
ABD ZENGİN ABD GÜÇLÜ FAKAT…
Tüm dünyanın en çok ABD ile ilgilenmesi, dünyada en çok bu ülkenin gündem olmasının en önemli nedeni Güçlü olması. Pekiyi ABD’yi güçlü kılan sebepler neler? Ekonomi, bilim, iletişim ve askeriyedeki tartışılmaz üstünlüğü. Bu ülke bu duruma nasıl geldi sorusunun cevabını bir başka yazıya bırakarak, “niçin ABD gündem de? “Sorusuna birkaç cümle cevap yazalım:
a- Dolar: Doların rezerv para olması… Bu gerçek ABD’ ye akıl almaz bir güç kazandırıyor. Düşünsenize tüm paraların ham maddesi ağaç. Özü kâğıt olan paralardan biri olan dolar, ’rezerv para’ Tüm dünyada değişim aracı olarak o kullanılıyor. O olmayınca ithalat, ihracat aksıyor veya olmuyor. Yani herkes bu paraya köle.
b- Bilim: Bilimin birçok alanında en ileri ülke ABD. Bunun da birçok sebebi var ama görünen, bilinen, birkaç neden yazalım; dünyanın her tarafından zeki çalışkan kabiliyetli insanların (öğrencilerin, bilim adamlarının) o veya bu sebeple ABD’ye gitmesi, ABD’nin bunları çağırması.
c- Zenginlik ve bilim bir araya gelince her alanda rakipsiz kalması: Mesela devletlerin savunma/ silah sanayisine ayırdığı bütçelere bakalım:
1- ABD – 831.7 Milyar Dolar
2-Çin – 227 Milyar Dolar
3-Rusya – 109 Milyar Dolar
4-Hindistan – 74 Milyar Dolar
5-Suudi Arabistan – 71.7 Milyar Dolar…
Bu sıralamada Türkiye 40 milyar dolarla 13. Sırada. (ABD’nin silaha ayırdığı para neredeyse tüm dünyanın harcamasına eşit.)
d- İletişim: Bu alanda ABD diğer ülkelerle farkı öyle açtı ki inanılmaz. Akıllı telefon ve ona yüklenen iletişim ağları (Facebook, X, WhatsApp, Youtube, Google, Instagram…) ile tüm devletlerin ve fertlerin bilgileri sosyal ve ekonomik davranışları avuçlarının içinde. Bu bilgileri elinde bulunduran ABD, milletleri istediği gibi (çoğunlukla diyelim) yönlendirebiliyor.
Tüm bunlar bir araya gelince siyasi/ideolojik temelleri zayıf, irfanı eksik, ahlaken, … ABD devleti tüm dünyaya hüküm ferma ediyor. Bu sebepten de tüm dünya halkları ve devletleri onunla ilgileniyor. Demek ki asırlarca önce Anadolu insanın koyduğu ölçü günümüzde de hükmünü devam ettiriyor: “Şimdi rağbet güzel ile zengine”