DİĞER KATEGORİLER

'AZ YERSEM ÇOK KİLO VERİRİM' DİYENLER BURAYA!

'AZ YERSEM ÇOK KİLO VERİRİM' DİYENLER BURAYA!- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi

İSLAM OYUNLARI 6


Her diyetisyen en az bir danışanından duymuştur bu cümleyi: “Ama hocam ben normalde bu kadar çok yemiyorum, bunları yesem kilo alırım.”
Diyet programınızı inceler incelemez programda yok yok olduğunu gördünüz; haliyle bu tepkiyi vermeniz normal. Kahvaltıda zeytininden peynirine; yemeklerde etinden bakliyata, sebzeden salataya pek çok şey sıralanmış; ara öğünlerde yoğurtlar, sütler, meyveler, kuruyemişler… Ohoo nasıl gidecek bu kilolar, öyle değil mi? Paniğinizi anlıyorum fakat sakin olun ve işi bir bilene bırakın. Ardından biraz da beni dinleyin bakalım.
Evet, saygıdeğer okurlarım; basitçe vücudumuzdaki işleyişi aktarmaya çalışacağım.
Bizler diyet yapsak da yapmasak da; spor yapsak da yapmasak da vücudumuz yaşamsal faaliyetlerini idame ettirmek için belli bir enerji harcar.
Mesela kalbimizin kan pompalaması için, mesela nefes almak için, mesela böbreğimizin süzme işlemini yapması için. Meselalar böyle uzar gider.
İşte siz hiçbir şey yapmasanız bile vücudumuzun harcadığı bu minimal enerjiye bizler “bazal metabolizma hızı” diyoruz. Eğer sizler, kontrolsüzce şok/sıvı diyetler uygularsanız ya da gün içinde kendinizi açlıkla terbiye etmeye çalışırsanız vücut, yaşamak için gerekli enerjiyi sağlayamaz. Bu kez de mevcut enerji kaynaklarını depolamaya başlar.
Şöyle düşünün; suyu az içerseniz vücut mevcut suyu tutup korumaya alır. Sonuç olarak ödem problemiyle karşı karşıya kalırız. Kaş yaparken göz çıkardık 1.
Ya da gün içinde ciddi az kalorili diyetler yaptığınızda vücut bu kez yediğiniz içtiğiniz her şeyi korumak için depo etmeye başlayacaktır. Siz kilo vermek için aç kalırsınız fakat vücut depoları fuller. Kaş yaparken göz çıkardık etti 2!
Umarım şimdi anlaşılmıştır aç kaldığınız halde tartılarınızın neden düşmediği. Hep söylüyorum; diyet demek eziyet demek değildir. Aç kalmak hiç değildir. Eğer ki diyete ütopik hayallerle başlarsanız elbette ki verim alamadığınızı düşünürsünüz. Her hafta 3’er 5’er kilo almadığımız gibi vermemiz de pek mümkün değil.
Dünya Sağlık Örgütüne göre haftalık 0,5 kg ile 1 kg arasındaki kayıplar ideal ve sağlıklıdır. Elbette ki kişinin özelliklerine göre bu aralığın üzerine çıkmak mümkündür fakat bilin ki sizler haftada yarım kilo verdiniz diye başarısız olmadınız!
Diyet sürecine at gözlüğüyle değil geniş yelpazeden bakılmasını isterim hep. Yani odağınız yalnızca kilo kaybı yaşamak olmasın; bu süreçte öğreneceğiniz her bilgiyi cebinize atın ki beslenme eğitiminiz tam, verdiğiniz kilolar kalıcı olsun. Gerisi inanın hallolur.
Elbette bunların hepsi biz değil, siz isterseniz mümkün!
Lütfen, tartıya takılı kalmayın.
Unutmayın, siz tartıdaki rakamlardan ibaret değilsiniz.
Siz, aynada gördüğünüzden çok daha güzel ve özelsiniz.
Kalın sağlıcakla!

DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez
İletişim: 0554 659 69 42